Bijdrage: Verordening maatschappelijke ondersteuning 2016

Bert Doek 1dinsdag 19 april 2016

Eind 2014 stelde de gemeenteraad van Zuidplas de WMO-verordening vast. Nu er een jaar ervaring is opgedaan, was het tijd voor evaluatie en aanpassing. Raadslid Bert Doek voerde namens ChristenUnie/SGP het woord. Met het schrappen van de termijn voor het gesprekverslag is hij niet gelukkig. Een ook over de eigen bijdrage wil hij wat langer doorpraten!

Voorzitter, 

Eind 2014 hebben we in het kader van de decentralisaties een verordening maatschappelijke ondersteuning vastgesteld. We hebben destijds als ChristenUnie/SGP-fractie opgemerkt dat we niet in alle opzichten kunnen overzien wat de consequenties zijn van het vastgestelde beleid en dat het goed is om na een jaar en op basis van ervaringen opnieuw naar de verordening te kijken. Dat hebben we ook als fractie gedaan.

Allereerst de door het college voorgestelde wijzigingen:

Een punt roept bij onze fractie vragen op. Dat betreft het schrappen van de termijn waarbinnen een gespreksverslag van een keukentafelgesprek moet worden opgestuurd. Het argument daarvoor is dat de WMO-wet de gemeente niet verplicht hiervoor een termijn vast te leggen. Dat is voor onze fractie onvoldoende overtuigend. Het vastleggen van een termijn biedt de cliënt zekerheid en het disciplineert ook de gemeentelijke organisatie. Wat gaat er nu verkeerd als deze termijn in de verordening blijft staan? We overwegen in tweede termijn op dit punt een amendement in te dienen.

Aanvullend op wat er nu voorligt willen we ook een paar opmerkingen maken over de eigen bijdrage en een concreet voorstel doen.

1) Bij de aanvraag van een voorziening is vaak niet duidelijk welk deel van de kosten door de aanvrager daadwerkelijk zelf moet worden gedragen. We hebben begrepen dat dit vanuit de gemeente niet standaard wordt gecommuniceerd. Dat kan bij betreffende cliënten achteraf leiden tot hoge kosten waarop vooraf niet was gerekend met alle gevolgen vandien. Welke mogelijkheden zijn er om al bij de aanvraag op z’n minst een indicatie te geven van de eigen bijdrage waarmee gerekend moet worden?

2) Als gemeente Zuidplas hebben we ervoor gekozen om van inwoners de maximale eigen bijdrage te vragen. Of dat leidt tot ongewenste zorgmijding of mogelijk financiële problematiek kunnen we momenteel niet overzien. Wel is het van belang hierbij de vinger aan de pols te houden. Het college heeft in de vorige vergadering een infonota toegezegd over wat er wordt gedaan met de suggesties die hierover door de VNG zijn gedaan. Wanneer kunnen we deze infonota verwachten?

Motie

De WMO is erop gericht om mensen zoveel en zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving te laten functioneren. En daar staat onze fractie ook achter. De huidige verordening heeft de drempels hiervoor voor zeker één specifieke groep verhoogd. Het gaat hier om kinderen met een (vaak meervoudige) handicap waarvoor een woningaanpassing nodig is om thuis te kunnen blijven wonen. Tot 1 januari 2015 werd dit volledig door de overheid bekostigd. In de huidige verordening is opgenomen dat deze woningaanpassing door de ouders moet worden betaald. Alleen als het inkomen minder bedraagt dan 130% bijstandsniveau kan aanspraak worden gemaakt op een beperkte bijdrage van de gemeente.

De consequentie hiervan kan zijn dat ouders vanuit financiële overwegingen zich gedwongen voelen hun kind fulltime in een instelling onder te brengen. Onze fractie vindt dat onwenselijk. Daarom stellen we voor om de kosten van woningaanpassingen die nodig zijn om deze kinderen ook thuis te kunnen verzorgen als samenleving te dragen.  Daarmee wordt het beroep op intramurale zorg verminderd en wordt het mogelijk gemaakt dat deze kinderen zoveel mogelijk thuis binnen het eigen gezin kunnen wonen.

In de praktijk komen deze situaties gelukkig sporadisch voor. Misschien slechts één of twee keer per jaar. Maar voor de betreffende gezinnen is het heel ingrijpend. Daarom dienen we hierover een motie in. Daarin vragen we het college ervoor te zorgen dat ouders geen financiële belemmeringen ervaren om woningaanpassingen uit te laten voeren die noodzakelijk zijn om hun kind binnen het eigen gezin te laten wonen.


Toegevoegde opmerking: omdat de wethouder heeft toegezegd voor deze specifieke gevallen oog te hebben en de 'hardheidclausule' te zullen gebruiken, is de motie voorlopig ingetrokken. Later dit jaar zal hierover opnieuw de discussie worden gevoerd.

 

« Terug