Bijdrage: Verordening participatie sociaal domein

Jan Willem Schuurman 3dinsdag 19 april 2016

Het college heeft een visie opgesteld over participatie van inwoners bij het beleid over het sociaal domein. Tegenover deze visie staat de ChristenUnie/SGP positief. Maar raadslid Jan Willem Schuurman wilde van het college wel meer weten over de positie en rol die de Adviesraad krijgt.

Voorzitter,

"Om naar een situatie van structurele burger- en overheidsparticipatie toe te werken, zal de gemeente zelf het initiatief nemen en de regie houden." Ik herhaal: "Om naar een situatie van structurele burger- en overheidsparticipatie toe te werken, zal de gemeente zelf het initiatief nemen en de regie houden."

Ik raad u aan deze zin nog eens rustig op u in te laten werken. Wilt u 'm nalezen? Dat kan! U vindt deze uitspraak op bladzijde 9 van de recent door het college vastgestelde "Visie op participatie in het sociaal domein".

Voorzitter, deze uitspraak lijkt én is in tegenspraak met zichzelf. Vraagt participatie een gemeente die initiatief neemt en regie houdt? Of een gemeente die (zoals op bladzijde 6 staat) "consulteert"? In dat laatste geval zien wij participatie zomaar uitmonden in een verkapte vorm van monitoring. Dat voorzitter, lijkt ons niet de bedoeling! Bij participatie in het sociaal domein denken wij eerder aan termen als "coproduceren", "meebeslissen", "stimuleren" en "loslaten". Daarom, voorzitter, houdt het college haar visie op participatie nog eens kritisch tegen het licht als het aan ChristenUnie/SGP ligt!

Dan de verordening "participatie in het sociaal domein". Voorzitter, onze fractie staat positief tegenover de verbreding die in de eerste twee artikelen van deze verordening wordt gemaakt. Wij vinden het verstandig om participatie zo breed mogelijk in te steken, om inspiratie te krijgen via verschillende kanalen.

Maar, laten we eerlijk zijn, deze verordening gaat toch vooral over de positie van de Adviesraad. Daarover - kort - twee punten. Ten eerste verbaast het ons dat het college minder regels wil, maar tegelijkertijd aan deze verordening toevoegt dat "de adviesraad geen politiek orgaan is, en ook niet is bedoeld om zakelijke belangen te vertegenwoordigen" (artikel 9). Dat, voorzitter, lijkt ons een open deur. Wij zijn dan ook benieuwd naar de concrete aanleiding voor deze toevoeging.

Verder, voorzitter, valt het ons op dat de Adviesraad volgens deze nieuwe verordening niet meer verplicht is haar agenda voorafgaand aan een vergadering te publiceren. Met het oog op de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de Adviesraad vinden we dat een stap terug. Wij pleiten er dan ook voor dat de bepaling over het publiceren van de agenda wordt toegevoegd aan artikel 6 van deze verordening en horen graag hoe de andere fracties daarover denken.

« Terug