Bijdrage Conceptprogramma RDOG HM 2017

Jan Willem Schuurman 2dinsdag 16 februari 2016

Veel moeilijke termen bij het agendapunt over de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Midden Holland. Raadslid Jan Willem Schuurman wist er wel raad mee. Laat de 17 gemeenten die binnen deze regio vallen aan de slag gaan met preventie! Want voorkomen is beter dan genezen. Hij diende hiervoor een amendement in. Die haalde het helaas niet.

Hoe sturen wij – als gemeenteraad – op onze verbonden partijen? En: hoe gaan we meters maken in de transformaties in het sociaal domein? Die twee vragen, voorzitter, komen vanavond bij elkaar nu wij het concept-programma RDOG2020 bespreken. 

Voorzitter, twee weken geleden zijn wij uitgedaagd om een eigen mening te vormen over de toekomstverkenning bij RDOG2020. Dat past bij onze rol en dit is ook het moment. De toekomst krijgt nu vorm, en tegen de tijd dat wij de voorstellen krijgen – u weet hoe dat gaat wanneer 17 gemeenten eigenaar zijn – valt er behalve wat punten en komma’s weinig meer bij te sturen. 

Kortom: beste raadsleden. Dit is het moment om iets te vinden van de toekomst van RDOG. Onze fractie wil daarbij met name nadenken over de taken die RDOG heeft op het gebied van preventie en vroegsignalering. Dat nadenken is wat ons betreft niet beperkt tot het halve uurtje waarin wij dit debat voeren en moet zich al helemaal niet beperken tot de discussie binnen Algemeen Bestuur of Dagelijks Bestuur van RDOG.

Voorzitter, in dit perspectief is onze fractie erg teleurgesteld door het voorstel dat nu voorligt: namelijk dat wij geen enkele reactie te geven hebben op het concept-programma RDOG HM 2017. Een gemiste kans! De transformaties in het sociaal domein vragen om nieuwe vormen van samenwerking. Vormen waarbij we maximaal aansluiten op bestaande – lokale – netwerken. RDOG erkent dat gelukkig ronduit. Laten we die positieve grondhouding benutten door nu een brede maatschappelijke dialoog te starten over de samenwerking tussen lokale partners en RDOG op het gebied van preventie en vroegsignalering. Onze fractie dient hierover een amendement in.


Amendement “Brede dialoog over preventie en vroegsignalering”

De gemeenteraad van de gemeente Zuidplas in openbare vergadering bijeen op 16 februari 2016.

Ondergetekende stelt het volgende amendement voor op Agendapunt 11 – Raadsvoorstel concept programma RDOG HM 2017:

  • Beslispunt 1 als volgt de wijzigen: “De RDOG per brief te laten weten dat:

    • Zuidplas dit voorjaar – in het kader van de toekomstverkenning RDOG 2020 – met maatschappelijke partners en RDOG in dialoog wil over het thema preventie en vroegsignalering

    • dat de uitkomsten van deze dialoog effect kunnen hebben op het takenpakket van RDOG.”

Toelichting:

RDOG is een belangrijke partner voor Zuidplas, onder meer bij het vormgeven van de transformaties in het sociaal domein. In het conceptprogramma voor 2017 stelt RDOG expliciet dat ze aan wil sluiten bij de lokale infrastructuur. Heel concreet wordt dit zichtbaar in de vorming van accountteams en het leveren van maatwerk per gemeente. Verder noemt RDOG ketensamenwerking belangrijk in het versterken van eigen kracht en zelfredzaamheid.

Op dit moment wordt de toekomst van RDOG verkend door het opstellen van een ontwikkelagenda RDOG HM 2020. Tijdens de programmacommissie Verbonden Partijen zijn wij uitgedaagd input te leveren voor dit traject. Daarom stellen we – in afwijking van het huidige beslispunt – om nu al te reageren op het concept-programma 2017.

Inhoudelijk willen we met name in gesprek over het thema preventie en vroegsignalering. Dit is zowel een belangrijke pijler in het werk van de RDOG als ook randvoorwaarde in onze transformaties. Preventie en vroegsignalering komen in het conceptprogramma RDOG HM 2017 onder meer terug in relatie tot opgroeiende kinderen en het stimuleren van een gezonde leefstijl.

Om ervoor te zorgen dat de activiteiten van RDOG optimaal aansluiten op onze lokale infrastructuur stellen we voor dit voorjaar een brede dialoog te organiseren. Voor deze dialoog nodigen we naast de RDOG ook een breed pallet aan lokale maatschappelijke partners uit. We denken hierbij in ieder geval aan lokale jeugd- en jongerenorganisaties, scholen, sportverenigingen, kerken, huisartsen, muziekschool, bibliotheek etc.

Bij voorkeur vindt het eerste gesprek plaats vóór 30 maart, de datum dat het Algemeen Bestuur van de RDOG praat over het conceptprogramma RDOG HM 2017. Als dat niet haalbaar is wordt de dialoog zo kort mogelijk daarna gestart.

Namens de fractie van ChristenUnie/SGP

Jan Willem Schuurman 

« Terug