Bijdrage Bid integrale gebiedsontwikkeling Zuidplaspolder
Het onderwerp bouwen in de Zuidplaspolder is hot. Raadslid Peter Molenaar vroeg zich in zijn bijdrage af waar de haast van het college vandaan komt om een bid te doen aan de provincie. Vanwaar de angst dat Zuidplas de boot zal missen? Lees hier zijn bijdrage.
Voorzitter,
Vanavond staat de Zuidplaspolder op de raadsagenda. Het is niet de eerste keer dat we hierover spreken en wij verwachten dat het ook niet de laatste keer zal zijn dat we over dit onderwerp spreken. Voor de crisis waren er grootse plannen voor de Zuidplaspolder en nu na de crisis zijn deze plannen weer minstens zo actueel en wellicht nog wel grootser.
Naar aanleiding van bestuderen van het RV heeft ChristenUnie/SGP een aantal vragen ingediend, dank voor de beantwoording hiervan.
Wat vindt ChristenUnie/SGP belangrijk bij dit voorstel voor integrale gebiedsontwikkeling?
- Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
- Als het niet passend is moet het afgeschaald worden, daarbij wel zicht hebbend op de financiën.
- We moeten kunnen waarmaken wat we aanbieden (de vraag daarbij is: kunnen we dat?).
- Er moet duidelijkheid zijn over: de status van het bid, wat bieden wij aan, wat krijgen wij ervoor terug, wat is de houdbaarheid van een bid?
- Totale proces moet zorgvuldig gebeuren.
- Integrale planontwikkeling, dus een samenhangend geheel van woningen, bedrijfslocaties, ontsluitingen en groen.
- Er moet meer borging/meer zekerheden voor Zuidplas zijn, we moeten ons niet met een kluitje het riet in laten sturen.
- Zijn nu alle zaken voldoende strak omschreven, denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid. Dat moet veel strakker neergezet worden. Ons adagium hierbij is: eerst bewegen dan bouwen.
- Er moet snel duidelijkheid komen voor de grondeigenaren en de ondernemers in dit gebied, maar dit alles wel in een zorgvuldig proces.
- Betrek de burgers bij de verdere uitwerking van dit alles.
Vooropgesteld: dat wij als Zuidplas zelf na moeten denken over de toekomst van onze Zuidplaspolder is iets wat de ChristenUnie/SGP absoluut onderschrijft. Verder constateren wij dat dit alles voortborduurt op eerder genomen besluiten. Wel vindt ChristenUnie/SGP het vreemd dat in dit alles niet de herijking studie van de provincie een plek heeft gekregen, over dit document wordt geen woord gerept. Terwijl dit toch het meest actuele laatste kader is….
Naar toch komen er naar aanleiding van dit alles een aantal zaken bovendrijven bij ChristenUnie/SGP:
- De provincie doet het verzoek aan Zuidplas om mee te werken aan invulling van de 230 000 woningen. Maar een zwart op wit verzoek hiervoor is er niet... Aan de voorkant heeft het college zelf geuit dat zij commitment wenst bij alle partijen voordat we beginnen, hoe moeten we dat zien? Voorzitter we hebben het hier over een majeur plan, maar er staat vanuit de provincie geen letter van op papier. Hoe moeten wij als gemeenteraad dat wegen? Wat betekent dat? Welke zekerheid heeft Zuidplas? Voor de crisis zijn er meer zaken snel geregeld, wat waren die waard toen het fout ging… Trekken wij voldoende lering uit het verleden?
- Afgelopen vrijdag was het congres VZHG (vereniging Zuid Hollandse Gemeenten) met de oproep van de gedeputeerde mevrouw Bom: focus op verdichting en zo min mogelijk bouwen in de polders. Wat betekent dit nu voor dit bid? Komt Zuidplas pas aan de beurt als de rest bebouwd is? Onze huizen mogen niet conflicteren met de stedelijke ontwikkeling? Welke garantie heeft Zuidplas dat wij ook gelijktijdig mogen gaan bouwen?
- In de herijkingstudie van de provincie lezen wij dorpse en landelijke woonmilieus in het middengebied. Dus geen groen stedelijke woonmilieus in het Midden Gebied. Waarom dan die angst voor de andere partijen?
- De gedeputeerde heeft het nooit over de Zuidplaspolder als ze het heeft over de verstedelijkingsagenda. Dus hoezo is er een koppeling tussen de zoektocht naar 230.000 voor het eind van dit jaar en de druk die er nu op ons wordt gelegd om een bid in te dienen. Waar komt die haast vandaan om dit alles dit jaar te beslissen? ChristenUnie/SGP ziet die haast niet.
- Tot slot: wat heeft de provincie ons te bieden? Welke (financiële) bijdrage kunnen we van de provincie verwachten. Wij lezen daar helemaal niets over. Of is het zo, dat in lijn met het eerdere ISP nu hetzelfde gerealiseerd moet worden maar zonder financiële bijdrage van de Provincie.
Kortom: dit zijn een 5-tal hoofdzaken met daaraan gekoppeld diverse vragen wij zijn benieuwd naar de reactie vanuit het college maar ook van de andere fracties hierop.
Hierbij wil ChristenUnie/SGP voor de eerste termijn bij laten. We zijn benieuwd naar de reactie van het college en de andere fracties hierop. Maar wij willen wel de vraag al in het midden leggen of het wel zinvol en haalbaar is om hier in de volgende RV een besluit over te nemen.