Bijdrage Proceduredebat Zuidplaspolder
De raadsvergadering van 10 oktober ging een groot deel over de Zuidplaspolder. Raadslid Aart Slobbe leverde namens de ChristenUnie/SGP-fractie een bijdrage aan het debat. Als nestor van de raad belichtte hij de verschillende besluiten die de afgelopen jaren genomen zijn op dit onderwerp.
Voorzitter,
Een proceduredebat Zuidplaspolder.
Directe aanleiding de open brief van PvdA/GL, waarin ik vrij vertaald woorden als ‘achterkamertjespolitiek’ e.d. lees. En dat steekt, eerlijk gezegd. Ik proef ook, en ik weet niet of de heer Helmer dat zo bedoelt, wantrouwen richting het Presidium dat immers de agenda vaststelt en ingestemd heeft met de twee gehouden bijpraat- en voorlichtingssessies voor de Raadsleden. En dat voelt niet goed. ls de heer Helmer twijfels heeft en houdt over de capaciteiten en integriteit van de leden van het Presidium, ben ik graag bereid mijn plaats in het Presidium ter beschikking te stellen en de Raad de keuze te laten de heer Helmer in mijn plaats te benoemen.
Maar nu eerst terug naar het onderwerp. Voorzitter, PvdA/GL wekt in de open brief de suggestie dat onder stoom en kokend water besluiten door deze Raad genomen gaan worden die geweld doen aan de door dezelfde Raad gepropageerde participatieprocessen van belanghebbenden inzake gebiedsontwikkeling en dergelijke. Of deze argumentatie hout snijdt, hangt er natuurlijk vanaf welk aanbod de Gemeente aan de Provincie gaat doen. Past dat binnen de kaders waar de Raad al over besloten heeft of niet?
Ik roep graag het volgende in herinnering. De Raad heeft eind 2011, na een intensief participatietraject met belanghebbenden, de visie Wonen in de dorpen van Zuidplas vastgesteld. Een visie met een tijdshorizon van 10 jaar, dus nog steeds actueel. In november 2012 heeft de Raad, eveneens na een langdurig participatietraject, de Structuurvisie Zuidplas 2030, getiteld Ruimte voor Dorpswonen in de Randstad, vastgesteld. En in juni 2013 heeft de Raad ingestemd met de Regionale Agenda Wonen Midden-Holland 2013-2019. Kortom, er zijn in de afgelopen jaren herhaalde malen intensieve participatietrajecten met belanghebbenden doorlopen ten aanzien van gebiedsontwikkelingen en ontwikkelopgaven in onze gemeente, die qua tijdshorizon nog steeds geldig zijn.
De ‘winst’ van dit debat is wat onze fractie betreft dan ook niet meer dan dat in het openbaar de vraag gesteld kan worden of de bieding die het College voor ogen staat past binnen de nog vrij recent door de Raad vastgestelde beleidskaders of niet. Die vraag stellen we dan ook bij deze en we zijn uiteraard benieuwd naar het antwoord van het College. Als het antwoord op deze vraag positief is, is er wat onze fractie betreft geen noodzaak dat het College de Raad en/of andere belanghebbenden betrekt in het vervolgtraject. Consultatie van belanghebbenden heeft immers al plaatsgehad en onze fractie is geen voorstander van zwabberbeleid.
Gaat het College daarentegen verder dan de vastgestelde kaders en wil ze teruggrijpen op het in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkelde Integraal Structuur Plan (ISP), dan ontstaat een andere situatie. De financiële en economische crisis heeft de in het ISP vastgelegde uitgangspunten waarschijnlijk drastisch gewijzigd. In geval van een herijking en/of herbeoordeling van het ISP is naar onze mening een nieuw participatietraject onontkoombaar. In die situatie wil de ChristenUnie/SGP namelijk de raadsbreed gedeelde kaders die met het oog op de komst van de Omgevingswet zijn geformuleerd, als uitgangspunt hanteren. En dat vraagt meer dan één avond participatietraject.
Voorzitter, ik wil mijn bijdrage in de eerste termijn afsluiten met de opmerking dat onze fractie de twee ‘werksessies’ van de Raad als erg waardevol heeft ervaren. Het feit dat dit in beslotenheid heeft plaats gehad, heeft met ‘achterkamertjes politiek’ niets te maken. Door in alle openheid informatie uit te wisselen, zijn informatieachterstanden bij raadsleden die nog maar kort zitting in de Raad hebben, rechtgetrokken. Voor de al langer zittende raadsleden waren deze avonden een soort van ‘opfriscursus’ en dat kan ook nooit kwaad.
Er is dan ook nergens een besluit over genomen, impliciet noch expliciet. Daarom betreurt onze fractie de suggesties die de open brief van PvdA/GL bewust of onbewust oproepen. Wij hopen dan ook dat dit proceduredebat er aan bijdraagt dat eventueel gerezen misverstanden uit de wereld geholpen worden.