Bijdrage Aanbestedingsbeleid
Waarom geeft de gemeente Zuidplas lokale ondernemers niet de mogelijkheid om gemeentelijke diensten te verrichten? Die vraag legde fractievoorzitter Dico Bac tijdens de raadsvergadering van 1 november op tafel bij het onderwerp 'Aanbestedingsbeleid'. Ook stelde hij vraagtekens bij het optreden van wethouder Andre Muller.
Voorzitter,
De gemeente Zuidplas is een gemeente met een “omzet” van meer dan 100 miljoen. Diverse grote werken zijn er afgelopen periode besloten of worden voorbereid. We denken dan o.a. de bouw van scholen, sportaccomodaties, aanpak achterstallige wegenonderhoud, gemeentehuis, afvalbrengstation en niet te vergeten de woningbouwprojecten. Het zou mooi zijn als lokale bedrijven hierop mee kunnen doen, niet tegen elke prijs, maar ze moeten minimaal een kans krijgen. Als een van de snelst groeiende gemeenten van Nederland moet het lokale bedrijfsleven hiervan mee kunnen profiteren. De voordelen zijn groot, denk aan de arbeidsmarkt, duurzaamheidaspecten en lokale binding van de bedrijven wat zich uit in bijvoorbeeld sponsoring van de lokale verenigingen.
Daarom was onze fractie verbaasd toen het college op 13 augustus besloot om een contract (welke periode praten we hierover?) aan te gaan met Cyclus, zonder de markt te raadplegen. De brief van Reijm BV legde hier nog een keer de vinger bij. Hoewel misschien niet tegen de letter van het aanbestedingsbeleid toch een aantal zwaarwegende argumenten waarom er wel een aanbesteding uit had moeten gaan.
- Het coalitieakkoord zegt in Hoofdstuk 14 Beheer openbare ruimte “de afvalinzameling gaat meer vanuit economische principes plaatsvinden ten einde de lokale lastendruk te beperken” . Het inbesteden is hier geen logisch vervolg op.
- In de economische visie, collegeprogramma en begroting geeft u met grote regelmaat aan de lokale ondernemers zoveel mogelijk te willen betrekken.
- Bij de vorige aanbesteding bleek een marktpartij 200k lager te kunnen aanbieden, vanuit ervaringsaspecten is toen besloten om de partij te nemen met de meeste ervaring. Voor toen een keuze waar wat voor te zeggen is. Echter wel een bedrag wat de moeite waard is om op zijn minst bij een nieuwe ronde de markt te verkennen. We spreken hier wel over ongeveer 25 euro per jaar per huishouden.
- Cyclus Gouda is misschien wel een lokale partij, echter bijvoorbeeld Reijm Nieuwerkerk is dichterbij. Het hemd is nader dan de rok.
- Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is aanbesteden ook beter, met inzamelen zijn nogal wat vrachwagenkilometers te maken. Worden die met duurzame auto's gemaakt en zijn de routes het meest optimaal? Hoe pakt dit uit op het totaal aantal gereden kilometers en wat is de CO2 footprint hiervan? Op dit soort aspecten had ook beoordeeld kunnen worden. Nu is dat in elk geval niet helder en is er geen competitie op.
Daarom college, graag uitleg waarom u tot de keuze bent gekomen om in te besteden bij Cyclus.
Voorzitter dan nog een tweede punt. Gisteren hebben we antwoord gekregen op onze technische vraag om de reactie van de gemeentelijk organisatie, college of wethouder op de brief van Reijm. Dank hiervoor. Het antwoord was helaas niet volledig, wethouder Muller heeft nog een reactie via de mail gegeven. Er was eerst een concept van de Reijm-brief naar wethouder Muller gegaan met de vraag om een reactie voor de eerstvolgende raadsvergadering. Toen een reactie daarop te lang uitbleef is de brief door Reijm naar de raad verstuurd. De reactie die wethouder Muller daarop via de mail verstuurde is als volgt “Helaas is voordat we een afspraak gehad hebben en hebben kunnen overleggen de brief al verstuurd. Mijns inziens hoeft er dan ook geen gesprek meer te komen. De gemeenteraad kan het besluit echter niet terugdraaien vanuit haar positie maar vrees dat het doorsturen van deze brief zonder overleg niet zal bijdragen aan een betere verstandhouding tussen de gemeente en Reijmgroep”. Voorzitter, dit leest als een dreigement, onze fractie betreurt dit ten zeerste, om de inhoud, maar ook om het achterhouden, terwijl er met onze technische vraag wel om gevraagd was. Dit kan wat onze fractie betreft echt niet. Onze fractie vraagt dan niet alleen het college, maar ook de andere partijen, om een reactie hierop. Als bestuurder kan en mag je dit niet doen!
Als laatste nog een korte reactie op het nieuwe beleid. Er zijn goede stappen gemaakt (de maximale ruimte is gezocht om lokaal aan te besteden. Ook op SROI en duurzaamheid is goede vooruitgang geboekt), prima dus. Nog wel een paar vragen: bij het opstellen van projecten is het belangrijk om lokale bedrijven in staat te stellen mee te bieden. Grootte of complexiteit van een project kan een belemmering zijn. Door projecten op te knippen is het mogelijk om meer bedrijven de kans te geven mee te doen. Het is niet de bedoeling dat alleen de grote landelijke spelers kunnen meedoen. Is hier oog voor? Is er de bereidheid om opdrachten zo in te richten dat lokale ondernemers een kans maken?