Bijdrage: Onderwijsnota

Jan Willem Schuurman 1dinsdag 30 augustus 2016

Raadslid Jan Willem Schuurman voerde tijdens de eerste raadsvergadering van het nieuwe seizoen ook het woord op de onderwijsnota. Complimenten aan het college, maar ook een paar kritische kanttekeningen. Zo legde hij de vinger bij het kind-volgsysteem: "Voorzitter, wij hopen dat dit de kinderen van Zuidplas bespaart blijft." Lees hier zijn bijdrage.

Voorzitter,

U mag trots zijn! Vanavond begint onze fractie graag met een compliment aan het college. Of de nota Onderwijs nu een startnotitie, een beleidsnota of een agenda is: vanuit het onderwijsveld horen we positieve geluiden over het gelopen proces. En, in deze onderwijsnota staan veel verschillende goede ideeën en plannen, rijp en groen. Ideeën en plannen die je niet goed kunt wegen wanneer je geen visie of opvatting hebt over de positie van het onderwijs in de samenleving.

Daar voorzitter, wil ik dan ook kort mee beginnen. ChristenUnie/SGP hecht grote waarde aan goed onderwijs. Via het onderwijs dragen we kennis, vaardigheden, waarden en normen over aan een nieuwe generatie. Via het onderwijs stellen we mensen – jong en oud – in staat om hun plek in te nemen in onze samenleving. Tegelijk kan en mag onderwijs nooit een renbaan worden waarin voortdurend wordt gefocust op prestaties en het verbeteren daarvan. Sterker nog: van zo’n focus kan juist een onnodig verlammende werking uitgaan.

 Met deze visie in het achterhoofd legt onze fractie graag de vinger bij een aantal concrete voorstellen.

  • Ten eerste juichen wij taalonderwijs voor kinderen van statushouders van harte toe om ook deze kinderen te helpen hun plek in te nemen in onze samenleving.
  • Ten tweede. Passend Onderwijs. We dragen dat een warm hart toe, maar maken ons ook zorgen over signalen dat er landelijk niet minder, maar juist meer kinderen naar het speciaal onderwijs moeten. Daarom vragen we het college naar haar opvatting over de invoering van passend onderwijs in Zuidplas. En, welke bijdrage levert het college daaraan, bijvoorbeeld door te zorgen voor goede verbindingen tussen jeugd zorg en onderwijs? Graag uw reactie!
  • Ten derde. Ouderbetrokkenheid. Kinderen krijgen op school normen en waarden overgedragen. Met dank aan de vrijheid van onderwijs – een groot goed – passen die normen en waarden bij wat het kind thuis leert. In dat perspectief is ouderbetrokkenheid in de hele schoolperiode van groot belang. Daarom stelt de nota ons op dit punt teleur. Ouderbetrokkenheid wordt alleen genoemd bij de voorschoolse voorziening en is bovendien veel meer dan deelname aan een tien-minutengesprek of het vrijwillig vegen van het schoolplein, de onderwerpen die aan het bewonerspanel zijn voorgelegd. Op dit punt verwachten wij meer visie van het college!
  • Ten vierde. Het kind-volgsysteem. Wat ChristenUnie/SGP betreft luistert het erg nauw hoe en bovenal waarom je dat inzet. Voorzitter, het gevaar van Big Brother ligt op de loer. Vorige week was nog in het nieuws hoe gemeenten big data inzetten om toekomstig vroegtijdig schoolverlaten tot op individueel niveau te voorspellen en daar op in te grijpen. Voorzitter, wij hopen dat dit de kinderen van Zuidplas bespaart blijft. Ja, goed onderwijs is belangrijk en hoe eerder we kunnen ondersteunen hoe beter. Maar, een kind-volgsysteem is geen instrument om ontwikkeling van kinderen tot in twee cijfers achter de komma te controleren en te sturen! Daarom vragen we het college met welk doel het kind-volgsysteem wordt ingezet.

Voorzitter, wij begonnen met complimenten aan het college. Complimenten die we ook graag maken aan onze collega’s van PvdA/GL. Ongeveer twee maanden geleden dienden jullie een initiatiefvoorstel in over leszwemmen. Nu al is dat initiatiefvoorstel onderdeel van deze eerste onderwijsnota. Wij zijn jaloers! In het hele hoofdstuk over onderwijshuisvesting lezen we namelijk helemaal niets over unaniem aangenomen motie, vorig jaar mei ingediend door onze fractie en het CDA. Een motie waarin we het college opriepen met de schoolbesturen in gesprek te gaan over de beste verdeling van verantwoordelijkheden, taken en budgetten omdat alleen de doordecentralisatie van het buitenonderhoud niet zonder meer zorgt voor de beste huisvesting tegen de laagste kosten. Voorzitter, wij hebben het bange vermoeden dat deze motie nog niet is opgepakt door het college en dringen er daarom met klem de inhoud van deze motie toe te voegen aan de nota onderwijs.

Ik kom nog even terug op het begin van mijn betoog. Deze nota is geen beleidsnotitie, geen startnotitie en geen agenda. Het is een mengeling van alledrie. Daardoor is onze fractie niet duidelijk hoe we nu verder gaan. Ook hierop graag een reactie van het college.

In het bijzonder vragen we het college in haar beantwoording in te gaan op het thema verkeersveiligheid. Nee, dat staat niet in de onderwijsnota en hoeft daar ook niet in, maar inwoners zijn er wel op bevraagd en hebben er hun zorgen over geuit. Zorgen die wij ook horen in gesprekken met inwoners. Daarom ook hier de vraag: wat gaat het college – los van de onderwijsnota – doen met de zorgen over verkeersveiligheid?

« Terug