Bijdrage Perspectiefnota 2017

Dico Bac 2dinsdag 05 juli 2016

Fractievoorzitter Dico Bac was stevig in zijn reactie richting het college. Welke kant moet het op met Zuidplas? "College, doe aan preventie en vroegsignalering en handel op basis van visie. Durf te investeren en doe dit samen met de inwoners, bedrijven en organisaties. Schuif geen rekening naar de toekomst. Proactief handelen moet in de haarvaten komen van het totale bestuur en de organisatie. Trek samen op met onze inwoners, luister en ondersteun."

Geacht College, raadsleden en belangstellenden,

Aan de hand van twee beelden wil ik u meenemen in onze bijdrage voor de Perspectieven Nota. Eerste beeld is het volgende: Ik heb deze week een ton gewonnen en ik heb hem gelijk op de bank gezet.

Twee uitleggingen die je kan hebben bij de boodschap die wordt gecommuniceerd. Allebei waar, maar totaal verschillend. Hiermee willen we aangeven dat het beeld wat wordt geschetst in de Perspectiefnota en de Mid-term eview, op bijvoorbeeld het sociaal domein "dat alles voor elkaar is" niet overeenkomt met het beeld dat inwoners hebben als het gaat om zorg. Procedures zijn in gang gezet, de transitie is in orde, de financien zijn op orde. Maar betekent dit dat we de zorg echt dichtbij hebben gebracht en toegangkelijker is geworden? Goede zorg is meer dan binnen het budget gebleven zijn. Veel mensen die wij spreken geven aan dat ze zich zorgen maken over de zorg voor ouderen. De mensen die onze welvaart hebben opgebouwd verdienen goede zorg.  Dit verschil vind je ook op andere terreinen terug tussen hetgeen inwoners soms ervaren en de gemeente rapporteert. Denk hier bijvoorbeeld aan snelheid van handelen en het maken van afspraken. 

Het tweede beeld wat we willen schetsen komt uit de tuinbouw.

U ziet hier een plaatje van een roofmijt op een blad van een plant die een spintmijt leeg zuigt. De spintmijten zorgen voor schade aan de planten. Als de populatie te hard uitdijt, is er grote schade aan de gewassen. Kwaliteits- en opbrengstverliezen dus. Als je de schade met het blote oog ziet aan de gewassen, ben je al te laat. Een kweker moet dus in een vroeg stadium signaleren en ingrijpen. Dit doe je door met een loupe tussen de gewassen te lopen en regelmatig diverse plekken te onderzoeken of hetgeen je hebt uitgezet nog werkt en of er geen andere plagen zich op doen. Hoe eerder gesignaleerd, hoe beter.

College, u begrijpt de paralel wel. U moet met de voeten in de klei met een vergrootglas door de samenleving. De menselijke maat bekijken, luisteren, zo vroeg mogelijk signaleren. Kijken of het incidenten zijn of dat er een patroon in zit. Bereidheid om bij te stellen of nieuw beleid te maken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het college, maar misschien juist ook wel voor de organisatie. De ambtelijke organisatie moet ook zoveel mogelijk het veld in om te luisteren en te signaleren. Daarom willen wij u symbolisch een loupe aanbieden voor het hele college en de gemeentesecretaris als representant voor de organisatie.

Voorzitter de ChristenUnie/SGP vindt niet dat u dat nu niet doet. Diverse zaken zijn in gang gezet, de dorpswethouders, inwonerspanel, samen met de ondernemers de economische visie opstellen, enzovoorts. Waarvoor een compliment! Echter, het kan en moet ons inziens nog beter. Met name op het sociaal domein moet zorg dichterbij gebracht worden. Moeten we nog meer samen leren, luisteren, bijstellen en ontwikkelen naar wat echt werkt. Eigen kracht is mooi, maar als het betekent dat we de drempel voor toegang tot de zorg zo hoog mogelijk maken, zodat we te laat zijn om iemand te ondersteunen om juist die eigen kracht weer zoveel mogelijk te benutten, dan bereiken we het tegenovergestelde van wat we willen; ik denk aan de wmo-voorzieningen.

Voorzitter, dit alles geldt zeker ook voor ons als raad. Wij moeten ook in gesprek met onze inwoners, de raad op straat. De fractie van de ChristenUnie/SGP heeft de afgelopen tijd dan ook gebruikt om goed te luisteren. Hier zijn een aantal zaken die daar uit voort gekomen zijn. Als eerste een aantal moties.

  • Het Sociaal Team en de samenwerking met huisartsen, scholen, zorgverleners en vrijwilligers verloopt nog verre van optimaal. Dit dure instrument, wat een belangrijke rol moet gaan spelen, voldoet nog niet aan de verwachtingen. Er moet vol worden ingezet op het verbeteren en het uitbreiden van de samenwerking tussen de verschillende partners. Hier hebben wij een motie voor.
  • De ChristenUnie/SGP wil ook een motie indienen om de gevolgen van echtscheiding voor kinderen zoveel mogelijk te beperken. Door te investeren in relatieondersteuning en het voorkomen van vechtscheidingen.
  • Verder hebben we nog een motie om snippergroen op te schalen naar heel Zuidplas. Deze mogelijkheid moet toegankelijk worden voor alle inwoners. Het sluit aan bij eigen kracht en betaald zich terug door inkomsten van verkoop en minder beheerkosten.
  • Ook hebben we een motie om binnen de IBOR-plannen parkeerproblematiek mee te laten wegen in de prioriteitenstelling. Wijken waar veel parkeerproblematiek is, moeten naar voren kunnen worden gehaald om zodoende eerder extra parkeerplaatsen te kunnen realiseren.

Dit zijn allemaal moties die geen extra middelen vragen.

  • We hebben nog één motie die wel vraagt om extra middelen. De motie 'Economische visie'. Om alle uitgebreide ambities op de economie te kunnen verwezenlijken, vindt onze fractie het fair om hiervoor 15.000 euro meer vrij te maken. Samen met D66 vragen we in de motie om het budget dus structureel te verhogen naar 50.000 euro.

Ook zijn er bij de fractie van de ChristenUnie/SGP nog een aantal onderwerpen die leven.

  • Hoe gaat het nu met passend onderwijs. Zijn we nu in staat om alle kinderen in Zuidplas een plek te geven op een school dichtbij. Kunt u ons inzicht geven in de groep die niet terecht kan bij een reguliere school? En wat kunt u doen aan het versterken van de scholen om deze groep zo klein mogelijk te houden.
  • Hoe zit het nu met de jeugdigen boven de 18 jaar; zeg maar de groep tot 23 jaar? Jeugdzorg stopt namelijk bij 18 jaar. Wat doen we voor deze kwetsbare groep, heeft u ze in beeld? Hebben we mogelijkheden om als het fout gaat, ze een zet de goede kant op te geven?
  • Ggz-praktijkondersteuner geeft in het land positieve resultaten. Ook op het gebied van preventie en het voorkomen van 2e lijns zorg. Hoe gaat dit in Zuidplas? En kan het college toezeggen om dit op te pakken?
  • Hoe staat het op dit moment met de afspraken tussen Gemeente, corporaties en huurdersverenigingen. 1 juli is toch een deadline?
  • De partijen in de grondbank hebben besloten om de ontwikkelpotentie van het middengebied te onderzoeken. De fractie van de ChristenUnie/SGP zou de raad hier ook graag aan de voorkant bij willen betrekken. Kunt u dit toezeggen?
  • De economie groeit en de bouwplannen versnellen. College, onze fractie vindt dat u op tijd moet op schalen om de ontwikkelingen bij te houden. Liever een grotere (tijdelijke) formatie dan dat plannen onnodig vertragen.

Deze vragen zou u ook schriftelijk kunnen afhandelen.

Voorzitter samenvattend staat de fractie van de CU/SGP voor:

Preventie en vroegsignalering en op basis van visie handelen op alle gebieden: jeugdzorg, schulden, onderwijs, ouderenzorg, ruimtelijke ontwikkeling enz. Durf hierop te investeren en doe dit samen met de inwoners, bedrijven en organisaties.  En schuif zodoende geen rekening naar de toekomst. Dit proactief handelen moet in de haarvaten komen van het totale bestuur en de organisatie. Trek samen op met onze inwoners, luister en ondersteun.

Voorzitter als afsluiting wenst onze fractie  het college en de organisatie van harte Gods zegen toe op uw werk in de komende tijd.

« Terug