Bijdrage: gemeentelijke huisvesting
Op de agenda van de raadsvergadering van woensdag 29 juni stond ook de discussie over de gemeentelijke huisvesting. Namens de ChristenUnie/SGP voerde Aart Slobbe het woord. Hij stelde een aantal vragen om duidelijkheid te krijgen over de mogelijke scenario's. En hij gaf alvast welke voorwaarden de ChristenUnie/SGP-fractie ziet voor de gemeentelijke huisvesting.
Voorzitter,
Aan het begin van mijn bijdrage in eerste termijn wil ik twee complimenten maken. Allereerst aan het College en het ambtelijk apparaat voor de correcte beantwoording van de vragen die wij tot nu toe over dit onderwerp tijdens meerdere vergaderingen hebben gesteld. En ten tweede aan de Coalitie voor het vroegtijdig afgegeven signaal dat zij een amendement aan het voorbereiden waren, waarin het College gevraagd wordt een aantal extra scenario’s uit te werken alvorens de Raad tot definitieve besluitvorming overgaat. Dit signaal zorgt er in elk geval voor dat onze voorbereiding voor deze avond een wat andere inkleuring heeft gekregen dan wij aanvankelijk hadden gedacht. Dit ondanks dat we het amendement pas afgelopen maandag te zien kregen.
Ondanks dat het er dus niet naar uit ziet dat we als Raad vanavond al tot besluitvorming overgaan, willen wij toch graag een aantal opmerkingen maken bij de stukken zoals we die nu kennen en ook al vast een tipje van de sluier oplichten van de afwegingsgronden die bij onze definitieve besluitvorming een rol zullen spelen.
Als eerste zijn wij blij met de Nota Schuldpositie Gemeente Zuidplas omdat daaruit blijkt dat, welk scenario er ook gekozen wordt, er voldoende financiële ruimte overblijft voor andere, financieel omvangrijke investeringen zoals bijv. de onderwijshuisvesting in Moerkapelle. En u weet allen dat dit onderwerp ons na aan het hart licht. Wij hebben dat tenminste nooit onder stoelen of banken gestoken.
Als tweede wil ik naar aanleiding van het amendement aan het College enkele vragen stellen:
- De Coalitie vraagt de uitwerking van de extra scenario’s in het najaar gereed te hebben; acht u dit, met de vakantieperiode voor de deur, haalbaar en zo ja, wanneer denkt u de uitkomsten met de Raad te kunnen delen?
- Wat betekent dit uitstel voor de planning van het totale project?
- Wanneer kunt u inzichtelijk gemaakt hebben wat dit uitstel betekent voor extra exploitatiekosten zoals bijv. het langer moeten huren van De Saffier e.d. Is langer huren tegen een reële vergoeding, mogelijk? Ik ga er daarbij van uit dat extra kosten voor het inhuren van de projectleider uit het door de Coalitie geïndiceerde extra voorbereidingskrediet ad € 30.000 gedekt kunnen worden. Is dat een juiste veronderstelling?
Ook voor de Coalitie hebben wij, voor het debat in tweede termijn, een paar vragen:
- De orderportefeuille voor Bouwend Nederland neemt, gelukkig voor de sector, fors toe met prijsopdrijvende effecten. Gaat, als gevolg van de extra tijd die de uitwerking van het amendement kost, het gecalculeerde aanbestedingsvoordeel niet verloren? Kortom, worden alle varianten hiermee niet duurder dan thans gepland? Bent u bereid dit risico te accepteren?
- In de door het College uitgewerkte varianten is als uitgangspunt genomen dat Zuidplas een contractgemeente wil zijn dan wel worden. M.a.w. een minimale bezetting voor het gemeentelijk apparaat. De coalitie vraagt in extra scenario 1 dat het College uit moet gaan het maximaal bij andere organisaties onderbrengen van daartoe geschikte gemeentelijke taken. Kunt u dit wat nader toelichten? Elders onderbrengen van taken kost ook geld, zie de Gemeenschappelijke Sociale Dienst met de IJsselgemeenten. En accepteert u dan ook een toename van Gemeenschappelijke Regelingen met alle nadelen daaraan verbonden?
- Wat verstaat de Coalitie onder ‘sobere nieuwbouwvariant met maatschappelijke meerwaarde’? Het College heeft in haar beantwoording al iets gezegd over combinaties met bijv. sociale woningbouw of toevoeging van maatschappelijke functies met als conclusie dat die niet tot ‘minderkosten’ leidt. Wat wil de Coalitie precies en moet ik dat zien als een scenario 4- of 4+?
Voorzitter, dan tot slot de afwegingsgronden die voor ons bij definitieve besluitvorming een belangrijke rol zullen spelen:
- De investering in de gemeentelijke huisvesting mag (andere) noodzakelijke investeringen met een maatschappelijk nut niet blokkeren. Zoals al opgemerkt stelt de Nota Schuldpositie Gemeente Zuidplas ons in dat opzicht wel enigszins gerust;
- Verbetering dienstverlening aan onze inwoners. In dat opzicht is de oproep van de Coalitie om het maximaal (en zo creatief mogelijk) invoeren van tijd- en plaatsonafhankelijk werken waardoor minder werkplekken mogelijk zijn, ons uit het hart gegrepen;
- Goed werkgeverschap van de Gemeente als werkgever. Wij vernemen dan ook graag het advies van de Ondernemingsraad bij de verschillende scenario’s zodat we dat ook bij onze afwegingen kunnen betrekken;
- Een duurzame en kostenefficiënte huisvesting, passend binnen de budgettaire kaders en liefst ook leidend tot structurele besparing;
- Multifunctionele aanwendbaarheid, waarbij zowel naar groei- als krimpmogelijkheden gekeken moet worden en daarmee dus naar de toekomstbestendigheid;
- Mogelijkheden om de nieuwe of aangepaste huisvesting een ontmoetingsplaats voor onze inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven te laten zijn;
- En ten slotte, maar zeker niet het minst belangrijk: het aan onze inwoners uit kunnen leggen van de keuze die we uiteindelijk gemaakt hebben.
Stemverklaring
Onze fractie zal het amendement van de Coalitie steunen. Niet omdat wij denken dat een keuze uit 6 of 7 scenario’s gemakkelijker wordt dan een keuze uit 4 of 5 scenario’s, maar wel omdat de gevraagde extra scenario’s onze uiteindelijke besluitvorming net wat robuuster kan maken.