Bijdrage Informatiebeleidsplan 2016
De gemeente gaat digitaal. Steeds meer. Maar blijft de informatie bereikbaar voor alle inwoners, ook degene die niet op internet zitten? En hoe voorkomen we dat ook in Zuidplas er een veel te duur ICT-traject komt, die alle budgeten overschrijd? Dico Bac vroeg ernaar in zijn bijdrage.
Voorzitter,
Dank voor de goed leesbare stukken en de beantwoording van de technische vragen. Wat onze fractie betreft wordt zo snel mogelijk aan deze inhaalslag begonnen. De verbreding van de digitale snelweg gaat in elk geval sneller dan de Hoofdweg en de A20. Zowel intern als extern is een wereld te winnen.
Twee punten van zorg willen wij hier wel bij benoemen
- Dienstverlening en essentiële informatie moet beschikbaar blijven voor alle inwoners, ook voor mensen die niet kunnen meedoen aan het digitale kanaal. Goede communicatie naar buiten hierover is essentieel. Daarom dienen we samen met CDA PvDA/GL, NEZ en D66 hierop de motie 'meedoen' in.
- Door nu te beslissen nemen we een voorschot op de integrale afweging bij de PPN. Onze fractie verwacht dat er nog andere onderwerpen een plek krijgen in deze afweging. Feitelijk kunnen we deze afweging nu niet goed maken.
Ook hebben we nog 3 vragen aan het college:
- Ict-trajecten staan bekend om hun kostenoverschrijdingen. Hoe kunnen we dit voorkomen en hoe is dit geborgd? Kan het college onze zorgen hieromtrent wegnemen?
- Aandacht voor privacy en informatiebeveiliging is belangrijk. Echter data is ook waardevol, door data te delen en toegankelijk te maken kunnen we van elkaar leren en verder komen. College, is data voldoende ontsloten voor een ieder die hiervan zou kunnen leren.
- In een behoorlijk aantal gemeenten is de burgerzaken-app in gebruik. Kunt u deze ook beschikbaar krijgen voor Zuidplas?