Bijdrage: Meerjarenperspectief Vastgoed
Wat te doen met Dorpshuis Op Moer in Moerkapelle en het Johan Willem Friso-gebouw in Moordrecht? Het college zegt: "Heroverwegen of dit van de gemeente moet blijven." De ChristenUnie/SGP zegt: "Houd de voorzieningen in stand, want het gaat om leefbaarheid van de dorpen." Lees hier de bijdrage van raadslid Aart Slobbe over het Meerjarenperspectief Vastgoed.
Voorzitter,
Allereerst wil ik het College en het ambtelijk apparaat complimenteren met het eerste Meerjarenperspectief Vastgoed dat aan de Raad is aangeboden. Beschouwt u het maar als onze nieuwjaarswens als ik de hoop uit spreek dat we dit, het uitdelen van complimenten dus, de komende maanden vaker kunnen doen.
Er is in de afgelopen maanden veel werk verzet om deze gedegen en goed leesbare Nota op het afgesproken tijdstip gereed te hebben. En al zijn we er nog niet, er ligt wel een solide basis om op voort te borduren. En aan nu en dan een Raadsvoorstel in ‘Jip en Janneke’ taal stoort onze fractie zich heus niet!
Toch wil de fractie van de CU/SGP een paar inhoudelijke opmerkingen en kanttekeningen plaatsen. Die gaan over de aan sommige objecten gekoppelde strategie en de geheimhouding van bijlage 3.
Strategie
Wat betreft de aan sommige objecten gekoppelde strategie zetten wij vraagtekens bij met name die panden die voor ons een sociaal maatschappelijke functie hebben: buurt- en dorpshuizen alsmede aula’s van begraafplaatsen en monumenten, meer specifiek: de kerktorens. Voorzitter, de ChristenUnie/SGP vindt het belangrijk dat er in elk dorp of in elke kern een sociale ontmoetingsruimte is of te wel een buurt- of dorpshuis. Het valt ons op dat het College er voor kiest de dorpshuizen Swanla (Zevenhuizen), Het Turfhuis (Moordrecht) en De Batavier (Nieuwerkerk) in bezit te willen houden, maar het bezit van de dorpshuizen in Moerkapelle en het JWF-gebouw te willen heroverwegen met als argument dat de huidige bezettingsgraad te wensen overlaat. Dat gaat ons te snel: wij hechten aan de instandhouding van deze sociaal maatschappelijke voorzieningen, ook al kosten deze ons nu wat geld. Het gaat om de leefbaarheid van de dorpen op langere termijn en vanuit dat perspectief kiezen wij voor consolideren in plaats van ‘heroverwegen op grond van financiële motieven’.
Voor de aula’s op de begraafplaatsen geldt iets vergelijkbaars. Natuurlijk kunnen de aula’s aan geïnteresseerden worden verkocht, die op hun beurt tot verhuur kunnen overgaan. Maar daarmee raakt de gemeente wel een zekere grip kwijt: uniforme huurtarieven aan verschillende gebruikers is niet op voorhand verzekerd en wij moeten er ook niet aan denken dat deze gebouwen op die locaties voor andere doeleinden gebruikt zouden kunnen gaan worden, dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn bedoeld. Onze fractie kiest er derhalve voor om ook deze gebouwen blijvend tot de gemeentelijke vastgoedportefeuille te laten behoren.
Tot slot de monumenten / kerktorens. Dergelijke monumentale gebouwen zijn beeldbepalend voor een dorp. Ze zijn veelal ook nauw verbonden aan de geschiedenis van de betreffende gemeenschap. Kortom, objecten van emotionele en historische waarde die voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wij moeten er niet aan denken om ze als zendmast voor de Vodafone's van deze wereld te gaan gebruiken. Nu zal een kerkgenootschap dat wellicht niet zo snel doen, maar wie weet zijn er andere gegadigden. Ook voor deze categorie gebouwen maken wij een andere keuze dan in het raadsvoorstel plus bijlagen wordt gemaakt.
Geheimhouding
Voorzitter, ik heb bij een ander agendapunt opgemerkt dat dit College wat ons betreft soms te veel vast houdt aan de wens om transparant te zijn. Maar in dit Raadsvoorstel wordt een totaal tegenover gestelde opvatting gehanteerd. Wat ons betreft gaat dit echt te ver. Wat de boekwaarde of staat van onderhoud van een object ook is, op moment dat de keuze gemaakt wordt om een object te verkopen, dan wel op commerciële wijze te gaan verhuren, gelden totaal andere spelregels.
Er dient een goede taxatie en objectieve waardebepaling aan de verkooptransactie ten grondslag te liggen; dat is iets heel anders dan een boekwaarde of anderszins. Wij vinden dan ook dat geïnteresseerde burgers kennis moeten kunnen nemen van alle bijlagen die bij dit raadsvoorstel horen. Transparantie en openheid dus in plaats van geheimhouding, want er valt niets geheim te houden. Ons voorstel is dus beslispunt 3 te schrappen.
Hiervoor hebben wij een mondeling amendement opgesteld, dat wij bij deze indienen.