Bijdrage Begroting 2016

Dico Bac 2dinsdag 03 november 2015

De belangrijkste bijdragen op de raadsvergadering van 3 november vormden de algemene beschouwingen over de begroting van 2016. Fractievoorzitter Dico Bac greep terug op de vijf principes van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie/SGP. Aan de hand van deze principes gaf hij het college mogelijkheden, speerpunten en voorbeelden.

Geacht college,raad en belangstellenden

Allereerst willen we iedereen die betrokken is bij de opvang van Vluchtelingen een groot compliment geven. We zijn er trots op dat zij met het hart en zoveel warmte hebben gehandeld. Tegelijk moeten we ons ook voorbereiden op een periode waarin vluchtelingen voor langere tijd onderdeel worden van onze samenleving. Dit stelt ons – in samenspraak met inwoners, verenigingen en instellingen – voor nieuwe vragen op het gebied van integratie, huisvesting, onderwijs, zorg en werk. Van onze fractie mag u hierin een oprechte coöperatieve houding verwachten. We roepen iedereen op hierin met zowel verstand als hart te spreken en te handelen en de angst niet te laten heersen. Wij wensen alle betrokkenen hierin veel wijsheid!

Dan nu de voorliggende begroting.

De tijden van het jongensboek gaan voorbij; het wordt een volwassen verhaal. De ingezette lijn van een verbetering van de presentatie, de beleid verantwoording en de financiële informatie is goed zichtbaar, een pluim hiervoor. Op hoofdlijnen kunnen we achter de doelstellingen van dit college staan. Ook een compliment voor het opstarten van een inwonerspanel en de functie van de dorpswethouder, de stem van de inwoners is waardevol. 

Tegelijk ziet ChristenUnie/SGP nog wel een flink aantal randvoorwaarden die we het komende jaar in moeten vullen om die doelstellingen daadwerkelijk te realiseren. Daarvoor wil ik een indeling gebruiken die u inmiddels wel vertrouwd is: die van ons verkiezingsprogramma.

1. Vrijwillig doen wat vrijwillig kan

Het leven in een hechte gemeenschap is onbetaalbaar. Juist voor de decentralisaties en transformaties geldt: benut de kracht van de dorpen, de kerken het verenigingsleven en particuliere initiatieven.

We zien dat in Zuidplas hard wordt gewerkt aan de transformaties en dat de eerste stappen worden gezet. Vanwege de omvang en de complexiteit moeten we bereid zijn te leren en gaandeweg bij te sturen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat betekent ook dat we openstaan voor signalen uit de praktijk en goede voorbeelden uit het land. We roepen het College, maar ook de organisatie en ons als raad op onze inwoners gezamenlijk en in goede sfeer centraal te stellen!  

Voor 2016 zien wij – naast hetgeen in de begroting staat – vier speerpunten:

  • Zoek – in het kader van het subsidiebeleid – samen met verenigingen naar een win-win situatie in het beheer en onderhoud van gebouwen en sportcomplexen.
  • Stel niet te hoge kwaliteitseisen etc. aan vrijwilligersinitiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van dagbesteding Nieuwe Stijl.
  • Stimuleer samenwerking door middel van het innovatiebudget. Dat is wat ons betreft een goed instrument, waarvan het effect toeneemt als vrijwilligers en professionals samenwerking zoeken. Hierover dienen wij een amendement in.
  • Doe uw voordeel met het gedachtegoed achter het 'Right to Challenge'. Geef bewoners het recht om een beter plan te presenteren en/of dat zelf uit te voeren. Zo voorkomen we dat vrijwilligers moeten concurreren met professionele organisaties. In de Wmo is dit recht al opgenomen, onze fractie vraagt het College in de loop van 2016 een discussienota te presenteren over de mogelijkheden om Right to Challenge vorm te geven in Zuidplas.

2.     Kansen voor iedereen

Kansen voor iedereen, voorzitter, daarbij denkt onze fractie allereerst aan onze jeugd. Er ligt een grote transformatieopgave ligt en de nationale kinderombudsman uit zijn zorgen over het aantal kinderen dat tussen wal en schip beland. Ondertussen blijft het stil in Zuidplas, terwijl uit de beantwoording van technische vragen wel blijkt dat toeleiding nog geheel versplinterd is. Daarom vragen we: krijgt het adagium 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur al vorm? Hoe gaat het met informatie uitwisseling? Hoe monitoren we? En zijn er – tot slot – al gegevens over tevredenheid van cliënten?

Kansen voor iedereen, voorzitter, gaat ook over de mogelijkheden in ons eigen inkomen te voorzien. Op dit gebied ziet ChristenUnie/ SGP mogelijkheden de gedachte van “eigen kracht” veel verder vorm te geven. We noemen twee voorbeelden:

  • De tegenprestatie. Wij pleiten ervoor dat ontvangers van een uitkering zelf voorstellen mogen doen over de bijdrage aan de maatschappij ofwel tegenprestatie die zij willen leveren. Goedkoper en effectiever dan wanneer we het verplichten!
  • Re-integratie. Voorzitter, zoals een goede band tussen leerling en leraar goede resultaten bevordert, zo stimuleert een goede band tussen werkzoekende en begeleider ook dat mensen gemotiveerder werken aan hun reintegratie. Kortom: wij pleiten ervoor dat werkzoekenden zelf mogelijkheden krijgen hun begeleider te kiezen of voor te dragen, mits kwaliteit minimaal gelijkwaardig is en kosten niet hoger. Wij dienen hierover de motie “Persoonsgebonden Reintegratie Budget” in.

3.     Geen geld, maar goedkeuring

Bij geen geld, maar goedkeuring ziet onze fractie een aantal speerpunten voor 2016.

  • Ondernemers en inwoners die nog steeds de gevolgen ondervinden van de ontwikkelingen in de Zuidplaspolder via maatwerk faciliteren in werkbare oplossing voor hun situatie, flexibiliteit en welwillendheid zijn hierbij sleutelwoorden.
  • Doorgaan op de ingeslagen weg om in het beheer van de buitenruimte inwoners te betrekken. Hierin worden leuke successen geboekt.

 4.     Staan voor onze dorpen

Staan voor onze dorpen betekent oog hebben voor bereikbaarheid. Alle dorpen verdienen een goede ontsluiting, aandachtspunten zijn hierbij natuurlijk de A20, hierbij hebben we nadrukkelijk , als raad en college, een gezamenlijke opdracht om hierin beweging te krijgen. Maar ook over  de ontsluiting van Moordrecht, Moerkapelle en de Hoofdweg moeten knopen worden doorgehakt om de leefbaarheid te behouden. Het inpassen van de nieuwe wijken in de bestaande OV-structuur is ook een belangrijk aandachtspunt.

Naast de bereikbaarheid zien we ook een nieuwe – strategische – vraag op ons afkomen. De woningmarkt trekt gelukkig aan, maar vooral in de onderste regionen van de markt is een grote bekend tekort aan woningen. Een probleem dat wellicht alleen maar groter wordt als we voor langere tijd vluchtelingen huisvesten. Daarnaast is het de vraag hoe we als gemeente faciliteren dat mensen langer thuis kunnen wonen (extramuralisering). Wat ChristenUnie/SGP betreft voeren we in 2016 – samen met partners als woningcorporaties en zorginstellingen – een bredere discussie over het thema wonen. (gezamenlijke motie)

5.     Geen rekening naar de toekomst

Geen rekening naar de toekomst, daarbij denken we allereerst aan duurzaamheid. Op het gebied van duurzaamheid biedt de warmterotonde enorme kansen, laten we hierin voorop lopen. Hierop dienen wij een motie in (geld uit het duurzaamheid budget hiervoor inzetten) filmpje https://youtu.be/hSZvRDp5sOY.

Dan het huishoudboekje van Zuidplas. Voorzitter, de financiële vooruitzichten worden beter. Wij zijn blij dat de gemeente in deze collegeperiode vooralsnog gevrijwaard blijft van de omvangrijke financiële tegenvallers. De begroting 2016 toont een positief saldo en ook in meerjarig perspectief is sprake van toenemende overschotten.

Dit zelfs in de wetenschap dat het College voorzichtig omgaat met de ramingen van het accres. Onze fractie vindt dat verstandig .Ook staat onze fractie van harte achter het voorstel incidentele versterking organisatie. Er ligt veel werk voor ons, de mensen die dat uitvoeren zijn waardevol . Tegelijk mogen inwoners wat ons betreft niets merken van zorgen die er in de organisatie zijn. Zoals een bedrijf haar klanten uitstekend  bedient om ze te behouden zo moet Zuidplas haar inwoners faciliteren.

Zoals gezegd: zelfs met voorzichtige ramingen van het accres en een temporisering in de verlaging van personeelsbudget is er nog een overschot. Het College ziet daardoor ruimte voor een beperkte lastenverlichting in  verlaging van afvalstoffenheffing, rioolheffing en 2% OZB-verlaging.

Voorzitter,onze fractie wil hierbij de  nog wel een paar kanttekeningen maken.

  • Ten eerste vind ik het als ondernemer vreemd dat in tijden van winst  het eigen vermogen en de reserves dalen. Dan gaat er toch wel ergens een belletje rinkelen.  Feitelijk is de verlaging van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing gebaseerd op het terugbrengen van de reserves die in het verleden door de inwoners zijn opgebouwd. En niet een verbeterde exploitatie.
  • Als tweede noem ik de decentralisatie-uitkeringen. Ik stel vast dat we tot op de dag van vandaag over onvoldoende harde informatie beschikken om een uitspraak te kunnen doen of de budgetten die we voor deze taken krijgen in de komende jaren toereikend zijn om de kwaliteit van de zorgverlening  zoals we die als Raad voorstaan, aan de verschillende doelgroepen te kunnen verlenen. Het beschikken over een positief saldo om eventuele knelpunten op te vangen is wat ons betreft dan ook ‘een must’.
  • Ten derde wil ik er op wijzen dat de gemeente Zuidplas een te hoge schuld heeft, met de lage rente doen we daar nu ons voordeel mee. Echter deze hoge schuld gaat in de toekomst tegen ons werken. Daarom drie vragen hierover
    • welke stappen worden er gezet om de schulden nog in deze Collegeperiode te verminderen?
    • tot welk niveau wordt de totale schuldpositie verlaagd?
    • wat merken onze inwoners en bedrijven daarvan?
    • De extra inkomsten uit areaalvergroting heeft het College naar onze mening ook nodig om het kwaliteitsniveau in de buitenruimte op peil te brengen en te houden.  Onder andere daarvoor is OZB.

Wij vragen ons dan ook ernstig af of de voorgestelde OZB-verlaging niet beter aangewend kan worden om het onderhoudsniveau van het groen op een hoger plan te brengen. Hiervan profiteren alle inwoners. Het is ook voordelig voor woningbezitters. Immers, een woning in een goed onderhouden buurt verkoopt  beduidend beter. Tegelijkertijd kunnen we hiermee tegemoet komen aan de wensen van de inwonersparticipatie in de voorbereiding van de beheerplannen. Toen was er geen geld voor deze wensen, nu hebben we die keuze wel.

Wij horen ook graag hoe andere fracties  hier tegen aan kijken.

Voorzitter, morgen hopen we dankdag te vieren, waarbij we stilstaan bij de zegeningen die we het afgelopen seizoen hebben mogen ontvangen, ook als dorpen in Zuidplas. Van harte wensen wij u als college en raad, ook voor de komende periode, de onmisbare Zegen van God toe.

Namens de fractie van de ChristenUnie/SGP,

Dico Bac

« Terug