Bijdrage: Nota vastgoedbeleid

Aart Slobbe 5dinsdag 13 oktober 2015

Op de raadsvergadering van 13 oktober stonden slechts twee bespreekpunten op de agenda. Een daarvan was het vastgoedbeleid. Financieel specialist van de fractie, Aart Slobbe, leverde namens ChristenUnie/SGP een bijdrage. En hij stelde drie zwaarwegende kaders.

Voorzitter,

Tijdens de behandeling van deze nota op 16 september jl. heeft de fractie van de ChristenUnie/SGP al aangegeven dat zij zich prima kan vinden in de algemene uitgangspunten die in de Nota Vastgoedbeleid worden verwoord en die ik voor alle duidelijkheid als volgt samenvat:

  • een zo klein mogelijke, duurzame vastgoedportefeuille;
  • afweging eigendom versus koop op basis van een vergelijking van de netto-kosten over de totale gebruiks- of levensduur;
  • het initiatief van vastgoedontwikkeling wordt zo veel mogelijk aan de markt overgelaten.

Onze grootste zorg zat en zit wellicht nog in de beperkt uitgeschreven paragraaf over het in rekening gaan brengen van kostprijsdekkende huren.

Uit de beantwoording van de door verschillende fracties gestelde technische vragen is voor ons zonneklaar dat er in de fase van uitwerking nog een aantal afwegingen gemaakt moeten worden waarover politiek debat mogelijk is.

Wij onderschrijven de uitgangspunten die voor de verhuur van gemeentelijk onroerend goed in de Nota worden beschreven:

  • een kostprijsdekkende huur, dan wel, indien die lager is, een marktconforme huur voor gebruikers die een maatschappelijke functie uitoefenen;
  • een marktconforme huur voor andere huurders.

Maar wij willen hier wel drie voor ons zwaarwegende kaders aan toevoegen.

  1. De Gemeente stimuleert verenigingen en andere maatschappelijke organisaties  bepaalde (onderhouds)werkzaamheden zelf te doen. De eigen kracht van deze organisaties wordt maximaal benut en deze ‘eigen inspanning’ vertaalt zich in het betalen van lagere huren. Een win-win situatie dus voor huurder en verhuurder.
  2. Huurders van bestaande panden mogen niet financieel de dupe worden van het moeten wegwerken van achterstallig onderhoud.
  3. Het bedrag dat als extra inkomsten geboekt kan worden door het in rekening brengen van een kostprijsdekkende huur wordt aan het subsidiebudget toegevoegd zodat (volledige) compensatie mogelijk is en onomstotelijk duidelijk wordt dat het instemmen met de kaders van de Nota Vastgoed niet a priori leidt tot een bezuiniging op het subsidiebudget.

Afhankelijk van de reactie van het College en het verloop van de discussie in de Raad hebben wij een amendement voorbereid waarin de fracties gevraagd wordt te besluiten om deze aanvulling aan het gestelde beleidskader ‘kostprijsdekkende huur’ aan de Nota toe te voegen.

« Terug