Bijdrage: Duurzaamheidsbeleid 2015-2018

Peter Molenaar 1dinsdag 01 september 2015

Raadslid Peter Molenaar reageerde weer eens op het duurzaamheidsbeleid van het college in de gemeente Zuidplas. Dit keer minder laaghangend fruit, maar wel innovatieve manieren om goed om te gaan met warmte: de warmterotonde! Lees zijn bijdrage aan de raadsvergadering van 1 september.

Voorzitter,

Allereerst dank voor het opnemen van indicator afvalproduktie en hergebruik naar aanleiding van betoog CU/SGP vorige raadsvergadering. Wij zien het voornemen van het college met vertrouwen tegemoet om op korte termijn ook drankkartons apart in te zamelen, jazeker laaghangend fruit.

Ook dank voor uw beantwoording wat betreft afvalstromen van kringloopwinkels en rommelmarkten, ook dit zullen wij blijven volgen.

Maar voorzitter, wij blijven nog wel met elektrische laadpalen in ons maag zitten. In beantwoording op onze vragen geeft u aan dat er een opdracht voor een onderzoek verstrekt is. En verder dan een vage beantwoording van dat we verwachten dat hier eind van dit jaar meer duidelijkheid over is, komt u niet.

Voorzitter, waarom is dit nog niet geregeld in Zuidplas? Al diverse keren heeft ChristenUnie/SGP dit marktmodel, wat al bij 10-tallen gemeentes operationeel is, toegelicht. Steek je licht op bij deze gemeentes, in plaats van extra geld uit te geven aan een extern onderzoek. Dit alles werkt vertragend, zijn extra kosten aan verbonden en de vraag is of dat dit wel nodig is...

Voorzitter, 2 vragen:

  1. waarom wordt er nu eerst een extern onderzoek opgetuigd
  2. wanneer heeft Zuidplas beleid voor elektrische laadpalen opgesteld, kunt u een datum noemen? Wat ChristenUnie/SGP betreft heeft Zuidplas dit jaar hier beleid voor opgesteld!

Een ander punt waar ChristenUnie/SGP zich bij behandeling van deze duurzaamheidsnota hard voor wil maken, is hernieuwbare energie. Dit keer geen laaghangend fruit, maar wel fruit wat veel op kan leveren. Ik doel op duurzame energieprojecten zoals Warmte Koude opslag, aardwarmte en gebruik van restwarmte uit de havens. Dit alles valt onder de naam 'warmterotonde'. Een innovatieve manier om hernieuwbare energie te gebruiken voor ondernemers in Zuidplas. Wat dat betreft sluit het innovatiefonds Zuidplas hier naadloos bij aan. Op een innovatieve manier omgaan met restwarmte, vraag en aanbod van warmte bij elkaar brengen.

Als het lukt om Zuidplas aan te sluiten op dit warmtenetwerk dan maken we pas echt grote stappen op gebied van duurzaamheid. Op dit moment worden haalbaarheid studies uitgevoerd en ChristenUnie/SGP vindt dat ook Zuidplas moet aanhaken bij dit duurzame initiatief. Hier liggen kansen om grote stappen te kunnen maken op gebied van duurzaamheid.

Wethouder bent u bereid om met deze organisatie hierover in gesprek te gaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en zo ook aansluiting bij dit initiatief te zoeken. Daarnaast heeft deze organisatie te kennen gegeven graag betrokken te worden bij de bijeenkomsten dit najaar. Voorzitter, pakt u deze handschoen op?

Tot slot voorzitter, top 5-positie gemeentes Zuid-Holland, gaat u daar nog steeds voor in deze collegeperiode?

« Terug