Bijdrage Duurzaamheidsbeleid 2015-2018

foto overhandigen fruitbak laanghangend fruitdinsdag 07 juli 2015

Op de agenda van de laatste raadsvergadering van de zomervakantie stond ook de nota over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Zuidplas. Peter Molenaar zag dat het college nog steeds niet al het laaghangende fruit had geplukt. Daarom deed hij het maar en overhandigde het aan wethouder Van Woudenberg. Lees hier zijn bijdrage.

Voorzitter,

Eén van de slogans uit het ChristenUnie/SGP-verkiezingsprogramma is: “Geen rekening naar de toekomst” en dit geldt zeker voor het onderwerp duurzaamheid. Namelijk de aarde goed achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.

Voorzitter, het college kiest bij het opstellen van het duurzaamheidsbeleid voor een aantal indicatoren uit de GDI-index waar zij snel meters mee kunnen maken. Aan de ene kant begrijpelijk, maar toch een vraag hierover: een van de indicatoren waar nu voor gekozen wordt is water, terwijl u in januari bij de discussienota aangaf dat water juist niet voor de hand ligt daar je hier als gemeente minder op kan sturen en dit meer regionaal moet oppakken. Wat is er sinds januari verandert is om nu wel te kiezen voor speerpunt water, t.o.v. eerder dit jaar?

Daarnaast zijn wij uiteraard wel blij dat u onze term laaghangend fruit heeft overgenomen en zelfs onderdeel is van uw beleid, namelijk gemakkelijk snel meters maken door dit laaghangende fruit te plukken. Maar als we kijken naar de gekozen speerpunten en in het achterhoofd houden snel meters maken dan missen wij een speerpunt, namelijk afval. Hoewel we daar iets boven gemiddeld scoren, vind ChristenUnie/SGP dat we daar nog wel een extra slag in kunnen maken. Wij zien namelijk nog steeds laaghangend fruit hangen! Er kunnen hier nog snel stappen in gemaakt worden, denk aan:

  • drankkarton en blik gelijktijdig met plastic inzamelen. Ik heb het antwoord van het college gezien, maar ik snap niet waarom dit zo lang moet duren, enkele voorbeelden:
    • nog betere scheiding afval
    • bijzonder gemakkelijk in te voeren
    • dit helpt wellicht ook tegen de overlast van wegwaaien plastic zakken, namelijk zwaardere zakken
  • denk ook aan recyclestromen door middel van kringloop gebeuren / instanties die 2e hands spullen verkopen:
    • alle 2 hands spullen die extra verkocht wordt, voorkomt kilo`s afval voor de gemeente
    • denk ook aan de rommelmarkten die elk dorp jaarlijks heeft, veel afval gaat hierdoor niet naar de gemeente stort.
    • denk daarom ook na over compensatie van deze instellingen na afloop van deze rommelmarkten bijvoorbeeld door het (gelimiteerd) toestaan van brengen van dit afval bij de gemeente

Voorzitter, met afval hebben we geld in handen, afval is geld waard en zal nog meer waard worden. En last but not least: bovengenoemde punten zorgt ook voor een verdere stijging op de GDI-ladder

Samenvattend voorzitter, wij willen graag indicator “afval” toevoegen aan de lijst van indicatoren van Zuidplas. In de uitvoering agenda zien we graag beide genoemde punten (ik doel op drankkarton / blik en recyclestromen kringloop en div instanties) terugkomen.

Tot slot nog een 3 tal  vragen:

  1. We hebben te maken met een aangepaste ambitie n.a.v. GDI 2.0. Voorzitter, gaat u deze aangepaste ambitie in deze college periode wel halen?
  2. Van de subdoelen is maatregelen die duurzaamheid bevorderen en minimaal kostenneutraal zijn worden gerealiseerd. Duurzaamheid gaat alleen al aan personele inzet minimaal 120K kosten. Dan hebben we het nog niet over extra investeringen voor bereiken van deze doelen. Budget neutraal, gaan we dat als gemeente terugverdienen in deze college periode?
  3. Hoe ver bent u met casus elektrische laadpalen, ChristenUnie/SGP heeft hier in januari dit jaar de vinger bijgelegd, namelijk ook laaghangend fruit!

Afsluitend voorzitter, over laaghangend fruit gesproken, we hebben het er al meer over gehad. Hierbij wil ik u namens de fractie CU/SGP een fruitbakje laaghangend fruit aanbieden wat in onze ogen bij dit duurzaamheid beleid betrokken dient te worden.

« Terug