Bijdrage: Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)
Kritisch, was hij. Fractievoorzitter Dico Bac voerde het woord over het IBOR-stuk. De coalitiepartijen kozen ervoor met dit stuk in te stemmen, maar de ChristenUnie/SGP had er geen goed woord voor over. Dit stuk was nog lang niet rijp voor besluitvorming. En er zou veel meer gedaan moeten worden met inwonersparticipatie.
Voorzitter,
De wegen hebben gewonnen. Zoals een goed VVD-kabinet betaamt, wint het asfalt. Het groen heeft verloren: er is geen euro ruimte voor extra uitgaven in het beheer en onderhoud van de groene buitenruimte. Structureel wordt er wel 1 miljoen extra uitgetrokken voor wegen, terwijl de dekking hiervoor jaarlijks 250.000 euro tekort schiet. Dit nog los van de vraag of de 600.000 euro dekking voldoende onderbouwd, uit de rioolheffing wordt genomen. De enorme investering in wegen en de verdubbeling van de kapitaalslasten heeft een gigantische impact op de exploitatie, (Is dit nou het beheer miljoen van de VVD uit de verkiezingstijd?) en de schuldquote. Is dit werkelijk in deze mate nodig? U heeft ons hiervan, met dit stuk, niet overtuigt. Daarbij is het stuk onvolledig en moest dit gerepareerd worden door het stellen van technische vragen. Ook zijn een aantal getallen in de tabellen onverklaarbaar. Kortom, onze fractie vind het stuk niet af.
Het stuk spreekt veel van inwonersparticipatie. U heeft in de aanloop van deze beheerplannen ook met inwoners gesproken. Helaas heeft u de conclusie getrokken dat aan de wensen van de inwoners op geen enkele manier tegemoet kan worden gekomen. Ondanks de conclusie dat de komende jaren de effecten van het C-niveau pas echt zichtbaar worden en de beeldkwaliteit het dieptepunt nog lang niet heeft bereikt. Inwonersparticipatie kan echter, zonder meer kosten, toch bijdragen aan een betere leefomgeving. Mooie voorbeelden zijn hier van terug te vinden in onze dorpen. Dit geldt vooral voor het onderdeel groen. In het beheerplan is dit echter veel te vrijblijvend benoemd. Indien vanavond toch ter besluitvorming wordt overgegaan dient onze fractie hiervoor een concreet amendement in, en stelt voor om minimaal 4% van het groenbudget (90K) te reserveren voor vrijwillige inwonersparticipatie. Wij willen niet wachten tot de gemeentelijke organisatie hier klaar voor is: aan de slag met een concrete doelstelling! Dezelfde uitgegeven euro kan dan in de beleving van de buurt wel 2 euro opleveren. Met inwonersparticipatie is onze gulden een daalder waard.
Verder willen wij een motie aankondigen waarin we oproepen het gemeentekantoor Zevenhuizen te slopen en af te boeken. De vrijvallende beheerkosten, onderhoudskosten en kapitaalslasten in te zetten in de buitenruimte en dan naar verhouding te verdelen volgens de opsomming van het alternatief inspiratieavonden (figuur 5.6). Dit voorstel is wat onze fractie betreft een eerste aanzet om te komen tot een hoger kwaliteitsniveau, en ik daag dan ook, gezien de verkiezingsleuzen, andere fracties uit om ook te komen met voorstellen.
Als laatste nog een opmerking: investeringsbeslissingen nemen voor wegen is stap 1, maar een goede uitvoering is minstens zo belangrijk.
Motie Sloop gemeentekantoor Zevenhuizen
IBOR plan (agendapunt 6; R15.000041): Dekkingsvoorstel voor extra investering in buitenruimte
Motie van de fractie van CU/SGP
De gemeenteraad van de gemeente Zuidplas in openbare vergadering bijeen op 12 mei 2015.
De gemeenteraad, gehoord de beraadslaging,
constaterende, dat
- het gemeentekantoor in Zevenhuizen leeg staat;
- bij het onderzoek naar huisvesting van de gemeentelijke organisatie het gemeentekantoor Zevenhuizen is afgevallen;
- er geen perspectief is voor herontwikkeling van het huidige gebouw;
- tegenover de jaarlijkse onderhoudskosten, beheerskosten en kapitaalslasten geen nut staat;
overwegende, dat
- bewoners een hoger kwaliteitsniveau van de buitenruimte wensen;
- het leegstaande gemeentekantoor de omgeving ontsiert;
- de kwaliteit van het openbaar groen de komende jaren nog verder daalt;
roept het college op
- op korte termijn een onderzoek te doen naar het slopen van het gemeentekantoor in Zevenhuizen;
- de noodzakelijke afboeking eenmalig ten laste te brengen van het resultaat 2014;
- de vrijvallende onderhoudskosten, beheerskosten en kapitaallasten aan te wenden ter verhoging van het kwaliteitsniveau van de buitenruimte;
- de beschikbare middelen te verdelen naar rato van de verdeling over de verschillende onderdelen, zoals deze is voortgekomen uit de inwonersavonden (Figuur 5.6 Rapportage IBOR);.
en gaat over tot de orde van de dag.
Namens de fractie van ChristenUnie/SGP,
Dico Bac
Amendement
Op raadsvoorstel IBOR plan (agendapunt 6; R15.000041)
Amendement van de fractie van ChristenUnie/SGP
ingediend tijdens de raadsvergadering van 12 mei 2015
Ondergetekende stelt het volgende amendement voor op het IBOR plan:
Voorgesteld wordt om aan het beslispunt 4, toe te voegen:
“en hiervoor tenminste 4 % van het groenbudget te reserveren”.
Toelichting:
Inwonersparticipatie kan op een mooie, samenbindende manier bijdragen aan de leefbaarheid en de kwaliteit van onze dorpen. Het onderdeel groen, van het beheer, leent zich hier uitstekend voor . Hiervan is al een aantal voorbeelden in de gemeente Zuidplas aanwezig. Een doelstelling, ten bedrage van ongeveer 90.000 euro van het bestaande budget, geeft een concreet kader voor de realisering van de inwonersparticipatie.
Fractie ChristenUnie/SGP,
Dico Bac