Bijdrage bij Duurzame Opvang Vluchtelingen

Cock vd Spekdinsdag 04 april 2023

Voorzitter,

Allereerst dankt CU/SGP het college voor de beantwoording van de technische vragen. Zo’n twee jaar geleden hebben we gesproken over onderzoek naar een Regionale Opvang Locatie en dus de bereidheid om vluchtelingen op te nemen in Zuidplas. Dat was destijds nav een informatienota. De reden dat we erover spraken was dat de AZC’s  vol zaten en mensen buiten moesten slapen. Een schrijnende situatie die we in Nederland eerder niet kenden. Mede naar aanleiding van deze situatie is de zg spreidingswet ingediend. Deze wet moet het mogelijk maken dat asiel-opvangplaatsen beter over alle gemeenten verdeeld worden. Ondanks felle kritiek is deze wet ongewijzigd ingediend. Het is dan ook maar de vraag of de wet er daadwerkelijk komen zal. CU/SGP vindt, ondanks dat het een taak is van de Rijksoverheid, dat voor de opvang van asielzoekers er ook een verantwoordelijkheid rust op de gemeenten om ervoor te zorgen dat de Rijksoverheid die taak ook kan waarmaken. En dat is de reden dat dit RV op de agenda staat om te besluiten over het aantal op te nemen asielzoekers in de regio en in Zuidplas.

Voorzitter, dat het Rijk, de Provincie en de regio’s vooruitlopend op de spreidingswet principe afspraken maken over aantallen op te nemen asielzoekers is goed. Het tekort aan opvangplaatsen is groot. We moeten voor de oorzaken daarvan niet alleen naar het Rijk kijken. Ook in Zuidplas dragen we hierin een verantwoordelijkheid. Het is ook een Bijbelse opdracht. Toen God zijn goede geboden gaf zei Hij: De vreemdeling die bij u verblijft, moet voor u zijn als een ingezetene onder u. U moet hem liefhebben als uzelf, want u bent zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte. Ik ben de Heere, Uw God (Leviticus 19:34)  CU/SGP kan zich vinden in de afspraken die gemaakt zijn aan de Provinciale Regietafel. Om 10.000 asielzoekers te huisvesten in de regio en 123 in Zuidplas. Bij de opvang moet volgens onze fractie wel goed gekeken worden naar de mogelijkheden binnen de betreffende gemeenten.

Voorzitter, in paragraaf 2.1 van het raadsvoorstel lezen we dat de Veiligheidsregio haar coördinerende rol zal beëindigen. Lezen wij het goed dat de regio’s Holland Rijnland en Midden Holland elk afzonderlijk de coördinerende, stimulerende en monitorende rol op zich zullen nemen. CU/SGP vraagt het college om aan te geven hoe zij dit zich in de praktijk voor zich ziet. In de spreidingswet worden deze taken, als we het goed lezen, juist belegt op het niveau van de Commissaris van de Koning. In hoeverre kunnen de regio’s voor de bekostiging daadwerkelijk een beroep doen op de Provincie, nu de regio’s zelf geen juridische status hebben? Graag een reactie.

Verder gaat onze fractie gaat ervan uit dat in de onderlinge afstemming tussen gemeenten aan de Provinciale Regietafel, de vrijwillig aangeboden plaatsen door Zuidplas meetellen in de taakstelling.

Voorzitter, wat betreft de verkenning naar een Regionale Opvang Locatie het volgende. Uit de stukken blijkt dat het college al een locatie op het oog heeft. Welke dat is, dat moeten wij nog afwachten. CU/SGP wijst op dit punt op de motie die 2 jaar geleden is ingediend bij de bespreking van de informatienota. De kaders die toen gesteld werden, gelden nog steeds. Die zijn in het kort:  goede informatievoorziening en participatie, de financiële consequenties in beeld brengen en budget neutrale afspraken als uitgangspunt. Volgens CU/SGP zijn deze randvoorwaarden nog steeds van kracht, maar hoe ziet het college dit? Graag een reactie.

Voor CU/SGP is het uitgangspunt bij opvang asielzoekers dat de openbare orde en veiligheid, goede zorg en onderwijs en de financiële compensatie vanuit het Rijk geborgd zijn.

« Terug