Bijdrage bij Collegeprogramma 2022-2026

Cock vd Spekwoensdag 05 oktober 2022

Voorzitter,

Vanavond gaan we op reis. En wel met de trein. Een mooie rondreis door Zuidplas. En het collegeprogramma is ons spoorboekje. Het college zit in de locomotief. De Raad en de ambtenaren zitten daarachter. Onze inwoners zitten in de wagons. Er zijn looppaden van de wagons naar de locomotief en andersom, participatie is de norm. Onze inwoners doen volop mee. De meeste inwoners genieten van de treinreis, maar er zijn inwoners die minder plezier hebben in de rit en hulp nodig hebben. Dat zijn geen cliënten, maar dat zijn inwoners met een zorg vraag. Geen kwetsbare groep, maar inwoners die ondersteuning nodig hebben. We zijn een diverse maatschappij, maar belangrijk is dat iedereen mee doet en ook mee mag doen.

Voorzitter, ons spoorboekje bestaat uit 5 verschillende sporen. Met allemaal tussenhaltes en eindstations. Daar is goed over nagedacht. Complimenten aan het college en de ambtelijke organisatie voor dit mooie collegeprogramma. Ook voor de leesbaarheid, het leest als een trein. Veel is herkenbaar in dit programma. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het voortkomt uit het coalitieakkoord en ons verkiezingsprogramma.

Bij spoor 1 gaat het om Kansrijk en Gezond Zuidplas. En dat kan alleen als we zorg voor elkaar hebben. In het collegeprogramma geeft het college aan dat het wil sturen op maatschappelijke doelen. De doelstellingen daarbij zijn veelal gebaseerd op meetbare indicatoren. Maar indicatoren zijn slechts een indicatie van wat je wilt meten. Maatschappelijke doelen moeten voorop staan en indicatoren geven slechts de status en de voortgang aan. CU/SGP roept het college dan ook op om in voortgangsrapportages de voortgang op maatschappelijke doelen te rapporteren, onderbouwd met enkele of meer indicatoren.

Op pagina 11 lezen we over huisvesting scholen. En de systematiek die daarbij gehanteerd wordt. Tijdens uitbreidingsopgave gaat het college bij groei van de wijken uit van t=0 systematiek. In het verleden ging het nogal eens mis. Zuidplas is en kinderrijke gemeente en schoolgebouwen waren te klein opgezet. Denkt het college nu wel met deze systematiek het hoofd te kunnen bieden aan deze opgave? Graag een reactie van het college.

In Spoor 1 missen we nog wel de ouderen. Ze hebben hier geen plaats gekregen. Terwijl ouderen  een belangrijke leeftijdsgroep zijn in Zuidplas. Circa 20% van onze inwoners is 65 jaar of ouder. Terwijl we nu niet in kaart hebben gebracht of het huidige beleid toereikend is. Hier dienen wij een motie voor in, samen met D66 en Groep Pouwels, met de oproep in kaart te brengen wat we hebben aan beleid en nog missen in het ouderenbeleid.  

Voorzitter, de reis gaat verder op spoor 2 met als titel, Duurzaam Zuidplas. CU/SGP noemt dat Van Woorden naar Daden omdat er woorden genoeg over gesproken zijn, maar er nog geen enkele voortgang is. Denk daarbij bv aan het warmtenet . In 2030 moeten de eerste wijken van het gas af, maar er is nog geen zicht op een alternatief. Terwijl onze ondernemers dolgraag willen starten met de aanleg van het warmtenet richting Zuidplas. Ook onze inwoners kunnen hiervan profiteren door aan te sluiten op dit net. Voorzitter, CU/SGP roept het college op om meer vaart achter duurzaamheid te zetten.

Regelmatig krijgt onze fractie te horen dat het aantal laadpalen in de openbare ruimte te wensen overlaat. De doelstelling in het collegeprogramma vinden wij in dit opzicht wat mager. CU/SGP roept het college op om het aantal laadpalen in de openbare ruimte minstens gelijke tred te laten houden met het elektrisch rijden. Ga niet achterlopen, maar liever een voorsprong in laadpalen voor  elektrisch rijden. Dat stimuleert. En met al die laadpalen op particulier terrein met kabels over de stoep, denkt u nog aan de kabelgoten? Voor de veiligheid.

In de ambities bij dit spoor lezen we niets over tegengaan van energie armoede. Wel dat besparen op energie leidt tot tegengaan van armoede, maar dat is een gevolg van. Inwoners die geen geld hebben om te investeren in verduurzaming, maar wel geconfronteerd worden met stijgende energieprijzen. Om die reden roepen we het college op om afspraken te maken met woningcorporaties over het zo snel mogelijk verduurzamen van sociale huurwoningen. Graag een reactie van het college.

Voorzitter, waar we ons helemaal in herkennen is het stimuleren van fietsen. We zitten nu wel in de trein, maar we fietsen ook graag. En CU/SGP is blij dat het college een fietsroutenetwerk op wil stellen. Daarmee krijgen we inzicht in de ontbrekende schakels, maar hebben we over 4 jaar ook meer fietspaden en betere verbindingen? Hier zien we graag concrete uitwerking/actie.  Graag een reactie van het college.

Bij de Smart doelstellingen Circulariteit lezen we dat er stappen gezet worden om te komen tot een circulair Zuidplas. Voorzitter, CU/SGP vraagt zich af of dat voldoende geborgd is. Want aan welke stappen denkt het college?

Voorzitter, in spoor 3 kijken we uit het raam van de trein en zien we mooie groene vlaktes afgewisseld met prachtige landerijen. En groen en landerijen kan strijdig zijn met elkaar. Zeker als landerijen moeten wijken voor groen. We weten dat er zulke plannen liggen. We roepen hierbij het college op om de belangen van onze agrarische bedrijven goed in de gaten te houden. Dat deze ondernemers toekomstperspectief houden, zonder afbreuk te doen aan onze groene ambities.

Terwijl we zo van het uitzicht genieten, valt ons op dat het groen wel divers is, maar dat kan nog beter. Een groenere leefomgeving, oftewel, de plannen op biodiversiteit mogen van CU/SGP nog wel wat ambitieuzer. En dan vragen we niet om olifanten of wolven, maar meer biodiversiteit in planten. En dan vooral in en rond de dorpen. Het versterkt het groen en de stand van de insecten die we zo hard nodig hebben. We lezen nu een doelstelling van niet verslechteren, maar CU/SGP zou ook hier graag een scenario van verbetering zien. Daarom dienen we hier een motie voor in, samen met D66 en Groep Pouwels.

Voorzitter, we komen ook langs locaties waar we liever niet uit het raam van de trein kijken. Als ambitie lezen we het tegengaan van verpaupering. En de doelstellingen zijn erg gericht op het eigen vastgoed. Dat is ook logisch, want dat hebben we in eigen beheer. Maar op andere plaatsen in onze gemeente zijn er locaties die al langer of korter leeg staan. En herontwikkeld moeten worden. Ook dit hoort bij het tegengaan van verpaupering. Voorzitter, CU/SGP roept het college op om de herontwikkeling van deze locaties te stimuleren en druk op te houden.

Voorzitter, we schieten lekker op, we zijn aanbeland bij spoor 4. Groeiend Zuidplas. En dat doen we, groeien. We bouwen nog steeds door aan onze dorpen. CU/SGP wil dat er voor alle doelgroepen gebouwd wordt, voor jongeren en ouderen en alles daar tussenin. En andere vormen van bouwen kan ons helpen de woningnood meer tegen te gaan. Denk bv aan flexwonen, we zien dat het college ook daar een mooie doelstelling voor heeft staan. Daar herkent CU/SGP zich helemaal in, wonen voor iedereen.

En we lezen veel ambitie en doelstellingen voor ondernemers. Maar we missen doelstellingen voor ondernemers die “klem” komen te zitten. We denken daarbij specifiek aan de ondernemers in de Groene Zoom in Nieuwerkerk. De Groene Zoom is bedoeld als een groene buffer zoals ook in de omgevingsvisie is vastgesteld door de gemeenteraad. Maar voor deze ondernemers willen we graag perspectief en dienen daarom een motie in, samen met de VVD, CDA en Groep Pouwels, met een oproep voor een verkenning om gronden her te ontwikkelen. Denk in mogelijkheden

Waar we benieuwd naar zijn is de keuze van het college om voor de recreatieparken De Bonk en De Koornmolen een toekomstvisie te ontwikkelen. Wat is de motivatie van het college om voor deze 2 parken te kiezen?  

In de bereikbaarheid lezen we veel doelstellingen die pieken in ons verkeer moeten verminderen. Om zo de bereikbaarheid van de dorpen te waarborgen. We lezen nergens een doelstelling om de aanleg van nieuwe wegen te bevorderen en te stimuleren, zoals bv de parallel structuur langs de A12. CU/SGP juicht het toe als het college ook hier aandacht voor houdt.

Voorzitter, op pagina 41 lezen we de ambitie: inzetten op passend (vrijwilligers)werk voor iedereen. Maar in de doelstellingen missen we de mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Als deze mensen stapjes kunnen zetten richting de arbeidsmarkt, heeft dat een aantal voordelen. Ze zijn bv minder eenzaam en kunnen meedoen aan sociale activiteiten. Graag een reactie van het college hierop.

We gaan verder naar spoor 5. En hier is CU/SGP mee content en consent. Mooie doelstellingen bij de ambities.

En nu zijn we aan het eind gekomen van deze denkbeeldige treinreis. Maar de echte reis gaat nu pas beginnen. We staan aan de start. De ambities zijn er en de doelstellingen zijn bekend. We gaan goed voorbereid op reis. Maar onderweg kan er van alles gebeuren, we kunnen ontsporen, pech krijgen of we lopen vertraging op. Wat is het dan belangrijk dat er nog Iemand meegaat. Toen de Israëlieten op reis gingen vanuit Egypte naar het beloofde land, ging God mee. Anders hadden ze er nooit gekomen. CU/SGP bidt of God meegaat en wenst het college, de ambtenaren en de Raad Gods zegen toe bij de uitwerking van alle plannen.

 

« Terug