Bijdrage Transitievisie Warmte

Willem-Jan Verdoeszaterdag 30 oktober 2021

Transitievisie Warmte                                                                                                                         30 november 2021

Voorzitter,

Zoals al bij de kadernota aangegeven: er was een goed participatietraject. En terecht, want het is een majeur onderwerp. Complimenten voor de betrokken ambtenaren en het college. Ook de site DuurzaamZuidplas is een handige website voor onze inwoners!  

In de jaren ’60 en daarvoor verwarmden onze voorouders de huizen op kolen, vervolgens gingen ze over op aardgas. Wat was het een stap vooruit. Van die vieze steenkolen, naar het schonere aardgas. Een immense operatie, maar het was een stap voorwaarts. Het was schoner en goedkoper. Nu is dat anders. Naast dat de operatie een stuk complexer is worden, is het alternatief van aardgas ook niet goedkoper. Sterker nog, de huidige alternatieven zijn stuk voor stuk duurder. In het klimaatakkoord is de inwoners woonlastenneutraliteit beloofd. Vraag aan het college: Hoe kan dit worden gegarandeerd? En in het verlengde hiervan: hoe wordt omgegaan met de socialisering van de kosten voor de verschillende warmte alternatieven? Kan het college toezeggen hier een studie naar te laten doen of dit vraagstuk doorzetten naar het Rijk?

Een belangrijk aspect bij de betaalbaarheid is de relatie met energiearmoede. Dit punt heeft ChristenUnie/SGP al meermaals ingebracht. Energiearmoede is een absolute uitdaging, de financiële boekhouding van veel gezinnen staat al op wankelen. Kan de wethouder aangeven hoe dit concreet kan worden tegengegaan? Wat is hiervoor nodig?

ChristenUnie/SGP is warm voorstander van goed rentmeesterschap. Want voorzitter, het klimaat veranderd. We zullen te maken krijgen met veranderende weersomstandigheden. Actie moet ook komen van de Rijksoverheid. Want het credo van de VNG is terecht: Zonder knaken geen taken. We kunnen niet accepteren dat het energiebeleid een nieuw sociaal domein dingetje wordt. Hier maakt ChristenUnie/SGP zich echt zorgen over. Natuurlijk mag er een reële eigen bijdrage worden gevraagd, maar je kunt niet groen doen, als je rood staat. Er zal dus echt geld moeten komen. Onder andere voor:

  • Begeleiding inwoners in de transitie
  • Stimulering woningisolatie
  • Woonlastenneutraliteit voor de inwoner
  • Kennis en kunde ambtenarij
  • Uitvoering Klimaatakkoord
  • Implementatie van de Warmtewet 2.0

Voorzitter, zoals eerder aangegeven. Het doel aardgasvrij vindt ChristenUnie/SGP op zichzelf ongelukkig. Laat het doel zijn CO2 reduceren. Een hybride warmtepomp is een uitstekend transitiemiddel. Laten we voortaan deze slogan gebruiken: stap voor stap naar duurzame warmte! Dit past beter bij de koers die we moeten varen. We dienen hiervoor een motie in.

De komende jaren moeten we isolatie stimuleren en als wijken er zich voor lenen, kunnen we nadenken over een andere warmtebron dan aardgas. Wat ChristenUnie/SGP betreft moeten we niet doen aan kapitaalvernietiging, maar op logische momenten overschakelen naar duurzame warmte. Er moet sprake zijn van het terugverdienen van investeringen. Het valt op dat de focus nu vooral op particulier bezit is, terwijl er ook veel coörporatief bezit is. Daar kunnen snel stappen worden gezet. Laat dit ook fungeren als voorbeeldbuurten!

We gaan starten met verkenningsbuurten. Dan zal moeten blijken of het haalbaar en betaalbaar is. We zijn blij om te lezen dat inwoners niet verplicht worden om bijvoorbeeld aan te sluiten op een warmtenet, er geldt een opt-out. Zij kunnen dan kiezen voor een individuele oplossing. Dwang helpt wat ChristenUnie/SGP betreft ook niet, dit zal de hakken alleen maar meer in het zand zetten. We zijn wel benieuwd welke rol de inwonersadviesraden krijgen. Per buurt komt er immers zo’n raad. Er staat dat zij ook meebeslissen. Vraag aan het college: Welk mandaat, anders gezegd, welke invloed hebben inwoners? Kan het college de raad periodiek informeren over de voortgang van zowel het wijkonderzoek als van het participatietraject met de bewoners?

Samenvattend waar ChristenUnie/SGP voor staat:

  1. Verantwoorde omgang met de schepping
  2. Stap voor stap naar een duurzamer huis op logische momenten, geen kapitaalvernietiging
  3. Haalbare en betaalbare transitie met woonlastenneutraliteit als uitgangspunt
  4. Tegengaan energiearmoede
  5. Hybride warmtepompen als tussenstap naar een duurzaam huis
  6. Goede participatie met en communicatie richting inwoners

Voorzitter. We doen dit samen met onze inwoners, ondernemers en alle andere partners die bijdragen aan een groener Zuidplas. Dankuwel!

« Terug