Bijdrage Detailhandelsvisie gemeente Zuidplas
Bijdrage agendapunt 9. Rv Detailhandelsvisie gemeente Zuidplas
20 april 2021
Voorzitter,
Naar aanleiding van de voorliggende detailhandelsvisie is de fractie van de ChristenUnie/SGP op bezoek gegaan bij onze (circa 150) ondernemers in de zes winkelgebieden. In de eerste plaats hebben we aan hen onze waardering overgebracht voor het werk dat zij dagelijks doen, ook in het afgelopen lastige jaar in de coronacrisis.
Onze fractie zet zich in voor vitale winkelcentra. En als we kijken naar inhoud van de gesprekken die wij hadden, dan zien we op veel punten herkenning in het raadsvoorstel en de bijbehorende detailhandelsvisie. De openhartige gesprekken maakten duidelijk dat ondernemers nog veel mogelijkheden zien om dingen te verbeteren, maar zich op een andere terreinen ook zorgen maken. We willen vanavond bij de volgende punten stilstaan:
- Het versterken van de bestaande detailhandelslocaties.
- Het scheppen van de juiste randvoorwaarden.
- Verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokkenen.
- De zondagsopenstelling.
Als het gaat om het versterken van de bestaande locaties dan vinden wij dat we voorzichtig moeten zijn met nieuw aanbod buiten de centra. In een aantal dorpen is behoefte aan uitbreiding van het aanbod. En mede gezien de groei van onze gemeente is daar ook marktruimte voor. En uitbreiding is in de basis positief en juichen wij ook toe. Concreet ook als het gaat om een tweede supermarkt in Zevenhuizen en een drogist in Moerkapelle, die u ook kunt terugvinden in ons verkiezingsprogramma. Ondernemers geven daarbij wel aan zich zorgen te maken over mogelijke versnippering of leegstand in bestaande winkelgebieden. Wij hechten er aan bestaande locaties te versterken en nieuwe initiatieven zullen daarom wat onze fractie betreft eerst daar gezocht moeten worden.
Dan het scheppen van de juiste randvoorwaarden. De detailhandelsvisie houdt niet op bij puur economische aspecten . Ook de veiligheid van het winkelgebied, de lokale regelgeving, het parkeerbeleid en de inrichting van de openbare ruimte zijn met grote regelmaat genoemd als belangrijke randvoorwaarden om goed te kunnen ondernemen. Kan de wethouder toezeggen dat deze aspecten in de vervolgactiviteiten ook zeker de aandacht gaan krijgen. Waar nodig in samenspraak met de andere portefeuillehouders?
Voorzitter, de samenwerking tussen ondernemers en tussen ondernemers, de gemeente en de eigenaren zijn steeds belangrijker. Bij het bespreken van het economisch beleid is dat vanavond ook al benoemd. Als ChristenUnie/SGP zijn wij warm voorstander van de oprichting van Bedrijven Investeringszones en een Ondernemersfonds. Daarbij is draagvlak onder ondernemers dan wel een belangrijke voorwaarde. In de detailhandelsvisie lezen we dat de samenwerking nog niet overal goed van de grond is gekomen en ook in onze gesprekken werd dit met regelmaat herkent. Na vaststelling van deze visie ligt daar een grote uitdaging en we willen de wethouder dan ook oproepen om de visie breed onder de aandacht te brengen bij alle ondernemers zodat zij bekend zijn met de inhoud en in het vervolg kunnen aanhaken. En het is daarbij ook belangrijk dat de bestaande detailhandelsvestigingen buiten de centra die mogelijkheid hebben. Kan de wethouder ons toezeggen dat hier in de verdere communicatie rekening mee zal worden gehouden?
Dan de zondagsopenstelling. Het is u ongetwijfeld bekend dat onze fractie bij voorkeur ziet dat winkels op zondag gesloten zijn. Het besluit uit het verleden om dit los te laten blijft bij onze fractie pijn doen, omdat wij ervan overtuigd zijn dat de zondag door God als rustdag gegeven is en voor iedereen van belang is. Het is voor onze fractie dan ook van groot belang om te weten hoe de zondagsopenstelling uitpakt voor ondernemers en hun medewerkers. Onze fractie heeft daarom aangedrongen op de evaluatie die op dit punt is uitgevoerd. De kleine zelfstandige mag niet de dupe van dit besluit worden, omdat daarmee de dorpscentra op langere termijn niet gebaat zijn. En er mag geen sprake zijn van (sociale) druk voor ondernemers en hun medewerkers om hier tegen hun wil in op zondag te moeten werken. En in die zin stellen de uitkomsten van de evaluatie ons voor nu gerust. Ondernemers geven aan geen of weinig negatieve effecten te ervaren. En dat moet wat ons betreft zo blijven. We zullen hier in de toekomst zeker scherp op blijven letten en vragen ondernemers en medewerkers het te melden bij de gemeente of de gemeenteraad als hier in de toekomst wel aanleiding voor is.
Dankuwel.