Bijdrage Kadernota energieopgave RES 1.0
Voorzitter,
Vanavond spreken wij over de kaders van de RES 1.0 dit is een logische vervolgstap op behandeling van de concept RES afgelopen najaar en als opstap naar vaststelling van de RES komende zomer.
En dan is belangrijk om met elkaar kaders te stellen, kaders vanuit Zuidplas wat vinden wij belangrijk bij het plaatsen van deze zonnepanelen.
Kaders die we als boodschappenbriefje aan de wethouder meegeven voor de gesprekken in de regio als opmaak naar de vaststelling van de RES komende zomer.
De 7 nu geformuleerde uitgangspunten heeft CUSGP naast haar inbreng afgelopen najaar bij de vaststelling van de concept RES gelegd, wij herkennen hier veel in maar CUSGP ziet graag een aanscherping op deze uitgangspunten en wij hebben daar een tweetal amendementen , die CUSGP wil indienen:
1.Amendement nieuwe locaties dak gebruik, mede ondertekent door CDA, D66 en VVD:
Er wordt in huidige RV gesproken in uitgangspunt 3 over maximaal benutten van bestaande locatie met dak voor energie opwek. Wij missen hierin het uitgangspunt ook bij nieuw te bouwen locaties het dakoppervlakte ook te benutten. Inmiddels is ook wetgeving in de maak om met de omgevingswet gemeenten meer instrumenten te geven voor zon op dak bij nieuwbouw. Daarom zien wij graag ook dit uitgangspunt op het boodschappenbriefje van de wethouder.
2.Amendement ter vervanging van uitgangspunt 6, mede ondertekent door CDA en D66:
Vooropgesteld: CUSGP is geen voorstander om akkerbouwgronden zo maar vol te bouwen met zonnepanelen, laat dat heel duidelijk zijn!
Maar. Nu staat in uitgangspunt 6 dat energie bij een niet pauzelandschap bij meervoudig ruimtegebruik niet de dominante maatschappelijk opgave is.
CUSGP stelt in dit amendement voor om dit aan te passen naar: “niet de enige dominante maatschappelijke opgave maar altijd gekoppeld aan een andere dominante maatschappelijke opgave.
Als toelichting op dit laatste amendement: stel recreatieschap wil mee recreatiemogelijkheden op haar gronden of op omliggende gronden. Die omliggende gronden zijn veelal akkerbouwgebieden en niet in eigendom van recreatieschap. Dit amendement biedt de mogelijkheid, let op, mogelijkheid, dus geen verplichting, te kijken naar hoe dit invulling kan krijgen, dus enerzijds meer recreatie, anderzijds meer energieopwekking in datzelfde gebied, terzijde, die zonnepanelen moeten wel landschappelijk volledig ingepast worden en dat laatste kan ik niet voldoende benadrukken, volledig landschappelijk ingepast. Dus, terug naar het amendement: alleen dan bij 2 dominanten maatschappelijke opgaven, in dit geval recreatie en energieopwekking.
Als laatste nog 4 andere punten, niet verwerkt in een motie of amendement maar wel als boodschap richting wethouder.
1.Bakkie koffie:
Zuidplas gaat uiteraard over haar eigen grondgebied, maar dat geldt ook voor de omliggende gemeenten. En nu kan het zijn dat wij ons best nu doen om geen windmolens op ons grondgebied te zetten, maar het kan zijn omliggende gemeenten hun windmolens positioneren aan de randen van hun grondgebieden vlak voor de neus van de inwoners van Zuidplas. En wat is dan het effect? Geen windmolens in Zuidplas wel op grondgebied van onze buurgemeenten voor onze neus.
Het ruimtelijke effect van een windmolen op de horizon is vele malen groter dan zonnepanelen.
CUSGP wil de wethouder op roepen om met de ons omliggende gemeenten, dus ook buiten de regio Midden-Holland, een bakkie koffie te gaan drinken om dit eens te bespreken en te kijken waar de ruimte hierin zit.
2.Participatie:
Wij weten dat wij als Zuidplas al veel doen aan participatie maar toch krijgen wij van onze inwoners regelmatig het signaal dat zij verrast zijn, verrast door de richting van de RES, maar ook verrast door de richting van, even terzijde, bijvoorbeeld Recreatieschap. Er komen voor Zuidplas zulke grote opgaven op ons af, denk aan woningbouwontwikkeling aan de dorpen, denk aan vijfde dorp, denk aan RES en denk aan recreatieschap.
CUSGP pleit ervoor om deze losse bouwstenen meer en actiever als integraal plan aan onze inwoners te communiceren.
Voor Corona waren er dorpsbezoeken van de wethouders, is nu niet mogelijk maar kijk en zoek naar andere vormen van participatie van dit alles.
De kernboodschap richting college; mag niet zo zijn dat inwoners straks zeggen, door Corona zijn er nu grote ruimtelijke besluiten genomen waar wij niets of onvoldoende van afwisten!
Als laatste over participatie: afgelopen weekend lazen over het opkopen van zonneparken door buitenlandse investeerders, dit alles komt de participatie ook niet ten goede en laten we hier scherp op zijn, door tijdig en adequaat hier blokkades voor op te werpen.
3.Pauzelandschappen:
Wij snappen begrip pauze landschappen en zien hier zeker ook mogelijkheden in, maar: RO is ver vooruitkijken, zonnevelden liggen voor 15 tot 20 jaar, invulling van pauzelandschappen moet zorgvuldig gebeuren, enerzijds geen conflict geven met onze ontwikkelopgave, maar anderzijds ook durven keuzes te maken. Een pauzelandschap mag niet iets zijn van laten we de hete brei voor ons uitschuiven en dus geen def keuzes maken.
4.Blijf naar de kosten van dit alles kijken, haalbaar en betaalbaar:
Met anderen woorden, als blijkt dat onze kaders die we nu hopen vast te stellen leiden tot substantiële meerkosten t.o.v. een andere keuze, maak dit dan inzichtelijke en kom hiermee terug naar de raad, zodat wij hier over het gesprek kunnen aangaan.