Bijdrage Startnotitie omgevingsvisie
21 januari 2020
Voorzitter,
Voor ons ligt de startnotitie omgevingsvisie. Wij geven hiermee als raad de kaders mee voor de ambitie die we hebben, en voor de manier waarop de omgevingsvisie tot stand zal gaan komen. We zien dat naar aanleiding van onze vragen in de raadswerkgroep Omgevingswet de onderwerpen waarover de visie zal gaan en de ketenpartners, buurgemeenten, ondernemers en belangenorganisaties in de voorliggende notitie zijn opgenomen, dank daarvoor. De fractie van de ChristenUnie/SGP wil vanavond bij drie zaken stilstaan: inwonersparticipatie, communicatie, en de planning.
- Inwonersparticipatie
Voorzitter, onze fractie herkent zich in de uitgangspunten zoals deze in de startnotitie zijn opgenomen. We onderschrijven graag het belang dat wij hechten aan het uitgangspunt om zoveel mogelijk bewoners en partijen bij de concept omgevingsvisie te betrekken. Draagvlak in de samenleving is van groot belang voor de omgevingsvisie en voor de verdere uitwerking ervan in bijvoorbeeld het omgevingsplan en de werkprocessen.
Als raad hebben wij vorig jaar de keuze gemaakt voor de consoliderende/onderscheidende invoeringsstrategie. En wat onze fractie betreft, onderscheiden wij ons vooral ook op participatie van inwoners en ondernemers. In onze bijdrage in maart 2019 hebben wij daar ook aandacht voor gevraagd. In de huidige paragraaf over inwonersparticipatie (6.4) lezen wij over een digitaal platform, een (opvallend) busje in onze dorpen en bijeenkomsten met de ketenpartners, buurgemeenten, ondernemers en belangenorganisaties.
Op zichzelf is onze fractie positief over de middelen die gekozen zijn, maar wij missen daarbij nog de gerichte benadering van burgers met recente contacten of ervaringen met onze dienstverlening of die van een van de ketenpartners. Dit kan ons inziens in het participatietraject een waardevolle toevoeging zijn bij het opstellen van de omgevingsvisie en ook voor de verdere uitwerking ervan. Wij dienen daarom een motie in, samen met PvdA/GroenLinks en D66, waarmee wij het college verzoeken om hier waar dit kan in het vervolgtraject verdere invulling aan te geven.
- Communicatie
Dan ten aanzien van communicatie: kennisoverdracht vanuit de gemeente vinden wij ook op dit terrein van groot belang. Inwoners en ondernemers moeten weten waar wij mee aan de slag zijn en welke keuzes gemaakt worden en moeten worden. Wij komen hier vanavond bij de behandeling van de motie over de RES ook nog op terug. Een groot deel van onze inwoners zal op enig moment de gevolgen van de invoering van de Omgevingswet ervaren. Wij zijn benieuwd hoe het college naast het digitaal platform en de expositie verdere invulling aan communicatie wil geven. Worden de resultaten van het participatietraject en de verdere uitwerking in de omgevingsvisie ook op andere manieren onder de aandacht van onze inwoners en ondernemers gebracht?
- Planning.
En als derde punt, de planning. Het voorstel gaat er nu vanuit dat de omgevingsvisie nog dit jaar door de raad wordt vastgesteld. In de werkgroep Omgevingswet is al benoemd dat we dit ambitieus vinden. De huidige planning is wat onze fractie betreft een mooi streven, maar gezien de deadline van uiterlijk 2024 - waarop de omgevingsvisie klaar moet zijn – is het geen noodzaak om eind dit jaar klaar te zijn. Wat onze fractie betreft is er dus voldoende ruimte om meer tijd te nemen voor een zorgvuldig participatie- en communicatietraject. Zorgvuldigheid en draagvlak gaan voor ons boven snelheid.
Dankuwel.