Bijdrage Communicatie en participatie RES
Voorzitter,
Het tijdstip waarop wij in deze raad de in regionaal verband uit te brengen concept Regionale Energie Strategie, kortweg RES, opiniërend behandelen, nadert met rasse schreden. De behandeling staat gepland voor 21 april a.s. of te wel over 3 maanden.
Dat betekent dat het document over pakweg 2,5 maanden gereed moet zijn voor verzending naar de raad.
Ik denk dat wij het er allen wel over eens zijn dat de energietransitie zonder draagvlak niet kan slagen. Communicatie met en participatie van inwoners zijn daarbij cruciaal. Daarbij gaat het niet alleen om de gazellen of koplopers onder de bevolking, maar om het totaal, dus inclusief de achterblijvers.
Dat roept bij onze fractie de vraag op hoe, wanneer en met welk doel inwoners en andere belanghebbenden bij het opstellen van de RES betrokken worden.
Wij vragen ons af hoe het staat met het kennisniveau van onze inwoners met betrekking tot de energietransitie. En nogmaals, dan heb ik het niet over de kleine groep ‘koplopers’. Heeft het college dat systematisch onderzocht en zo ja, hoe dan? En wat waren de resultaten? Hoe is het gesteld met de informatiebehoefte van onze inwoners en hoe ziet dan de informatievoorziening door de gemeente er uit?
Vanuit onze volksvertegenwoordigende rol maken wij ons ernstig zorgen op dit punt. Ik kan mij niet herinneren dat wij ooit een communicatie- en participatiestrategie rondom de RES in deze raad hebben gezien, laat staan besproken.
Een serieus participatietraject vraagt om actieve en tijdige informatiedeling over het ‘grote plaatje’ van de energietransitie en de vertaling naar mogelijke opties voor de gemeente Zuidplas. Daar hoort ook vroegtijdige informatieverstrekking bij over mogelijke locaties voor het situeren van zonneweides, het doen van proefboringen geothermie, het plaatsen van windmolens. Als dat tenminste opties zijn waar het college serieus naar kijkt, want u kent het coalitie- en collegeakkoord op deze punten vanzelfsprekend als geen ander.
Voorzitter, het is vanwege de onduidelijkheid op alle door mij genoemde punten, waarom onze fractie gevraagd heeft de door de SGP fractie van de gemeente Krimpenerwaard opgestelde Motie Vreemd te agenderen.
De wethouder heeft tijdens de laatstgehouden informatieavond RES gemeld dat gemeente Krimpenerwaard de motie op het VNG-congres heeft ingebracht en na bespreking heeft ingetrokken, maar dat neemt niet weg dat het punt waarvoor aandacht gevraagd is, daarmee ook is opgelost.
Onze fractie is dan ook razend nieuwsgierig hoe ons college in een tijdsbestek van krap 3 maanden een serieus en doorwrocht informatie- en participatietraject richting onze inwoners denkt vorm te geven en hoe dat er dan inhoudelijk uitziet.