Bijdrage Zomernota
Voorzitter,
Vanmiddag bespreken we de eerste Zomernota, een samenvoeging van de Voorjaarsnota 2019 en de Perspectiefnota 2020. Een mooi stukje werk, een pluim voor het college en de ambtenaren. CU/SGP ziet veel herkenbaars terugkomen in de Zomernota. Ik zal er een paar noemen. Duurzame mobiliteit, thuisnabij onderwijs, inwonersparticipatie en uiteraard solide financiën, want wij willen geen rekening naar de toekomst.
Maar voorzitter, bij al het goede zijn er toch ook aandachtspunten waar wij de vinger bij willen leggen. Allereerst over de Motie 163, de motie over de Begroting Maatschappelijke Doelen van juni 2018. Deze staat in het motie overzicht als afgehandeld, maar wij missen het overzicht wat we bereikt willen hebben over 4 jaar. We missen de integrale afweging. We missen de afweging tussen de maatschappelijke doelen die we over 4 jaar bereikt willen hebben in relatie tot het collegeprogramma. Voorzitter, voor ons is deze motie is niet afgedaan. En wij denken heel graag mee over de verdere invulling van deze motie. Bijvoorbeeld in de werkgroep voor de doorontwikkeling van de P&C cyclus.
10 jaar Zuidplas voorzitter, dat is een feestje waard. Dat mag best gevierd worden. En een feestje mag wat kosten. Maar een bedrag van 112.000 euro vinden wij wel fors. We vragen ons af waar dat dan allemaal voor gebruikt gaat worden. Graag een reactie van de wethouder.
Een aantal zaken wil ik behandelen en in het kort iets over zeggen:
- Jeugdhulp
- Duurzaamheid
- Bouwen aan de dorpen
- IBOR
- Afvalstoffenheffing
- Financiën
- Personeelsbegroting
1. Jeugdhulp
Voorzitter, over de tekorten bij de Jeugdhulp hebben wij onze zorgen. De tekorten lopen steeds verder op en zorgt voor veel onrust. En hier zullen we echt resultaatgericht en met focus aan de slag moeten. De gemeente heeft niet overal tegelijk grip op waardoor we het risico lopen dat niet alles genoeg aandacht krijgt. Voorzitter, laten we nu eens 5 doelstellingen kiezen waar de gemeente het meeste invloed op heeft. En dit nauwgezet volgen om te kunnen leren. Om dit punt kracht bij te zetten, dienen we hier een motie voor in.
2. Duurzaamheid
Voorzitter, voor duurzaamheid ziet CU/SGP nog veel kansen. We lezen dat Zuidplas het huidige beleid continueert. En ook dat er genoeg middelen aanwezig zijn. Dan vraagt CU/SGP zich af: bereiken wij onze inwoners wel. Weten onze inwoners wel welke mogelijkheden Zuidplas biedt op het gebied van duurzaamheid? Van het bestaan van een Duurzaam Bouwloket? Dat er vanuit de ODMH een constant programma loopt om woningeigenaren te wijzen op mogelijkheden om woningen te verduurzamen? Voorzitter, CU/SGP wil meer aandacht voor het informeren van onze inwoners op het gebied van duurzaamheid. We dienen daarom hiervoor een motie in.
3. Bouwen aan de dorpen
Voorzitter, we zijn een echte ontwikkelgemeente. Er is vorige raadsvergadering het besluit genomen om het concept ontwikkelvisie Middengebied ter verrijking aan te bieden aan het maatschappelijk middenveld van Zuidplas en aan onze partners. Er wordt ook voortvarend gebouwd aan de dorpen. En dat laatste voorzitter, daar gaat het CU/SGP nu om. Hoe staat het nu met de aantallen woningen die reeds aangebouwd zijn aan onze dorpen? En als de huidige locaties volgebouwd zijn, hoe wordt dan verder invulling gegeven aan het verder bouwen aan de dorpen? Tot het befaamde getal van 5000 woningen gerealiseerd is. Wat is de visie van het college hierop? We doen een dringende oproep aan het college om hierover met een informatienota te komen. Graag een reactie van de wethouder.
4. IBOR
Met al dat bouwen aan de dorpen staat groen ook in de belangstelling. Ook dat neemt toe. Maar hoe staat dat nu Zuidplasbreed ervoor? Is de kwaliteit die wij als gemeente voorstaan nu ook de beleving van de inwoners? Daar heeft CU/SGP wel een idee bij. We zullen daar nu niet verder op ingaan. Maar bij de behandeling van IBOR na de zomer zullen hier zeker op terugkomen.
Diverse speeltoestellen blijken na een scan niet voldoende of zelfs onveilig te zijn. Gelukkig wordt dit goed opgepakt en waar nodig aangepakt. Veiligheid is heel belangrijk. En voor kleine kinderen geeft een schommel en een glijbaan voldoende vertier. Maar als de kinderen ouder worden is die uitdaging er wel vanaf. Een game op de computer heeft dan meer aantrekkingskracht. En voorzitter, in de ons omringende gemeenten zijn natuurspeeltuinen aangelegd. Die behoorlijk aantrekkingskracht hebben op de oudere kinderen. Natuurspeeltuinen trekt hen achter de beeldschermen vandaan de openlucht in. Goed voor de gezondheid. CU/SGP wil dan ook graag dat er onderzoek gedaan wordt naar de mogelijkheden en de kosten van natuurspeeltuinen in Zuidplas. En dit onderdeel te laten zijn bij de behandeling van het IBOR na de zomer. Graag een reactie van de wethouder hierop.
5. Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing, daar moeten we dit najaar een besluit over nemen. Over de kaders voor de begroting 2020. En voorzitter, uitgangspunt is 100% kostendekkendheid. Dat is in een eerdere raadsvergadering besloten. En voorzitter, om de afvalstoffenheffing voor onze inwoners betaalbaar te houden, kunnen we naar meerdere zaken kijken. Om een besparing te realiseren. Een voorbeeld, om in plaats van 2x per maand GFT in te zamelen, kan dat in de winterperiode ook 1x per maand. Voorzitter, onze fractie wil graag dat ook naar dit soort zaken gekeken wordt en meegenomen wordt in de voorstellen bij de afvalstoffenheffing. En ook bij het participatietraject, want daar zal dit onderwerp ook aan de orde komen.
6. Financiën
En voorzitter, dan komen we nu zo zachtjes aan bij het financiële gedeelte van de Zomernota. En dan wil ik allereerst even stilstaan bij de financiële doorkijk zoals ons wordt voorgehouden op pagina 15 van de Zomernota en in Bijlage 5. En daar zien we dat er onttrekkingen worden gedaan uit de stelposten Groei en Prijs. Voor onderwerpen waar tot op heden nog geen besluitvorming over is genomen. Dus door vaststelling van de Zomernota wordt dus al goedkeuring gegeven voor de dekking van onderwerpen waarover nog besluitvorming moet plaatsvinden. Dat lijkt onze fractie de verkeerde volgorde. En daarom stelt onze fractie een aanpassing op beslispunt 4 voor om deze dekking te laten vervallen. Hiervoor dienen we dus een amendement in.
7. Personeelsbegroting
Voor grote majeure onderwerpen is er sprake van inhuur van tijdelijk personeel/projectleiders. Denk aan Implementatie Omgevingswet en Duurzaamheid en Klimaatadaptatie. In de begroting lezen we van een bedrag van 100.000 euro. Maar het blijkt dat inhuur van personeel ook rechtstreeks geboekt wordt op projecten en programma’s. En dat komt de transparantie niet ten goede en is het lastig voor de raad om een goed overzicht te hebben over de totale kosten van inhuur van personeel. Onze fractie wil graag goed en overzichtelijk hebben wat het totaal aan personeelskosten zijn, dus ook inclusief de inhuur van personeel.
Daarom voorzitter, dienen wij hiervoor een motie in om alle kosten van inhuur van personeel overzichtelijk te administreren.
En nu we het toch over de personeelsbegroting hebben, afgelopen najaar zijn er twee amendementen ingediend over de personeelsbegroting. Doel van deze amendementen is om een integrale afweging te kunnen maken en te beoordelen wat meer personeelscapaciteit vraagt en waar het minder kan. Die afweging konden we toen niet maken en dat was de reden waarom we toen niet hebben gegeven waarom werd gevraagd. En nu komt het college met een nieuwe vraag, maar een deugdelijke onderbouwing ontbreekt. En het gaat wel om een bedrag van 18 miljoen waar de doorkijk nu ontbreekt. En daarnaast is er nog sprake van de nodige inhuur wat geboekt wordt op de programma’s en de projecten. Voorzitter, we zouden het graag transparanter willen hebben welke personele inzet nodig is (van zowel vast personeel als ingehuurd personeel) om de doelen uit de programmabegroting te realiseren. We hadden daarom een uitgebreidere toelichting verwacht op de gevraagde middelen voor personeel. We vragen de wethouder daarom op een uitgebreidere toelichting op dit punt.
Voorzitter, zo ben ik aan het einde gekomen van mijn bijdrage aan de Zomernota. We zien uit naar de discussie in tweede termijn. Vanaf deze plek wil ik het college wijsheid, maar bovenal Gods zegen toewensen voor al het werk in het komende jaar.