Kaders en proces afvalscheidingsambitie

A. Slobbe 3 - Nieuwsberichtzaterdag 01 juni 2019

Voorzitter,

De fractie van de CU/SGP kan instemmen met de kaders zoals in het beslispunt bij dit voorstel zijn aangegeven, maar wil daar wel een paar opmerkingen bij maken.

Als eerste kader wordt de toepassing van gedifferentieerde tarieven genoemd, dat als effectief instrument wordt aangemerkt en voortgezet zal worden.

Wij geven u bij dit punt het volgende mee.

  1. Zoek bij de vaststelling van het vaste en variabele tarief aansluiting bij de vaste en variabele kosten van de afvalinzameling en -verwerking; voorkom een discrepantie die de gemeente en dus ook onze inwoners zuur kan opbreken;
  2. Stel het variabele tarief zodanig vast dat het niet aanzet tot afvaltoerisme dan wel illegaal dumpen;
  3. Zorg er voor dat de hoogte van het variabele tarief er niet toe leidt dat inwoners die vooralsnog onvoldoende scheidingsmogelijkheden hebben, met een verhoudingsgewijs onbetaalbare rekening worden geconfronteerd. Onderzoek mogelijkheden om inwoners van buitengebieden en (hoogbouw)flats in staat te stellen meer aan bronscheiding te doen.

Als tweede kader geeft het college aan dat bronscheiding werkt en dat na-scheiding geen scenario wordt in relatie tot de ambitie.

Bij dit punt willen wij meegeven dat wat nu wellicht de beste oplossing is, straks mogelijk suboptimaal blijkt te zijn. Wij dringen er op aan dat de gemeente bij haar afvalinzamelingsambities niet alleen naar de effecten voor Zuidplas sec kijkt, maar naar de effecten in de totale keten. Er worden op dit moment in onze directe omgeving meerdere alternatieve en innovatieve ideeën uitgewerkt om uit afval waardevolle grondstoffen terug te winnen. Daarbij is bronscheiding niet langer nodig of zelfs onwenselijk. Daarom onze oproep om bij de verdere uitwerking van het beleid steeds alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen en daar tijdig op te anticiperen.

En uiteraard willen we er ook voor pleiten om het afvalbeleid niet geïsoleerd, maar in het geheel van de door college en raad vastgestelde duurzaamheidsdoelstellingen te beschouwen. Geen ‘hokjes’ maar een integrale benadering, ook in het licht van de ambities op het gebied van 100% recycling.

Als derde kader wordt het uitgangspunt van 100% kostendekkendheid voor afvalinzameling en -verwerking gehuldigd.

Dit uitgangspunt onderschrijft onze fractie maar wij roepen tegelijk op om te zoeken naar opties om kosten te besparen. Bij wijze van voorbeeld: moet de frequentie van het ophalen van afval in zomer en winter gelijk zijn? Kunnen verschillende afvalstromen in één zelfde rit worden meegenomen? En zo zijn er wellicht meer mogelijkheden die het waard zijn onderzocht te worden.

Tot slot. Wij vinden het erg belangrijk dat onze inwoners en bedrijven meegenomen worden bij de verdere uitwerking en vormgeving van het afvalbeleid. Hoe meer input van ervaringsdeskundigen, hoe beter. Wij zijn dus op voorhand al erg benieuwd naar de uitkomsten en resultaten van het te doorlopen participatietraject.

« Terug