Bijdrage Jaarwisseling Moerkapelle

C. van der Spek 2 - Nieuwsberichtdonderdag 07 maart 2019

Voorzitter,

De jaarwisseling in Moerkapelle zullen we niet gauw vergeten. De afgelopen jaren is het zo goed gegaan en nu dit. Het lijkt wel of we weer 10 jaar terug gaan in de tijd. Een jaarwisseling die begon met een illegaal vreugdevuur. Een jaarwisseling die veel  emotionele reacties opriep. Onze fractie heeft veel reacties gehad op de gang van zaken rondom de jaarwisseling. Vragen als: was het nu nodig om het vuur op het kruis Herenweg-Beatrixlaan te blussen?  Het was toch best rustig tot de hulpdiensten kwamen? Gevoelens van onbegrip, boosheid en teleurstelling streden om voorrang. Een jaarwisseling die flink uit de hand liep. Met als trieste balans dat er 3 mensen zijn gearresteerd, waarvan 1 persoon is veroordeeld. Niemand wil toch zo’n jaarwisseling?

Voorzitter, door de verslagen van de brandweer en de politie krijgen we ook inzicht in de andere kant, die van de hulpverleners. Dank hiervoor. Uit de verslagen blijkt wel dat het voor hen ook een heftige gebeurtenis was. De Mobiele Eenheid werd ingezet omdat hulpverleners belemmerd en bedreigd werden. En dat mag nooit en te nimmer. Zij handelen namens de overheid en hen hebben we (ook in Bijbels perspectief) te gehoorzamen. De hulpdiensten zijn er voor onze veiligheid. En uit het feitenrelaas is wel duidelijk dat de veiligheid echt in de geding was. Hulpverleners die aangifte gedaan hebben van poging tot zware mishandeling. De burgemeester heeft hier zijn verantwoordelijkheid genomen. Om te voorkomen dat een vreugdevuur eindigde in een tranendal.

Over de aanwezigheid van de ME leeft onder de bevolking wel een vraag. Was de ME al in de buurt van Moerkapelle gestationeerd rond de jaarwisseling?  Kan de burgemeester daar duidelijkheid over geven?

 Wij stellen vast dat de beleving van een groot deel van de inwoners van Moerkapelle anders is dan die van de hulpdiensten. Wij willen hier geen welles-nietes discussie over voeren, maar geven het bestuur van onze gemeente in overweging om een gesprek tussen de inwoners van Moerkapelle en vertegenwoordigers van gemeente en hulpdiensten te beleggen waarin ervaringen en beleving over en weer gedeeld kunnen worden. Moerkapelle en de hulpdiensten moeten volgens ons zo spoedig mogelijk weer “on speaking terms” komen. Onbegrip en rancuneuze gevoelens moeten zo snel mogelijk de wereld uit. Wij horen graag uw reactie.

Voorzitter, zoals wij het zien, is de kiem voor de ongeregeldheden gelegd in de jaarwisseling daarvoor, jaarwisseling 2017-2018. De verwachting van de jongeren was anders dan die van de gemeente en de politie. Blijkbaar was er onvoldoende of geen communicatie geweest over het feit dat er niet meer constant politie aanwezig zou zijn op het feestterrein. Hieruit blijkt wel dat het uitspreken van verwachtingen naar elkaar toe heel belangrijk is. Uiteraard is het jammer dat, ondanks de inzet van de gemeente, geen jongeren bereid waren gevonden om afgelopen jaarwisseling een vreugdevuur te organiseren.

Maar hoe nu verder? Een vreugdevuur met de jaarwisseling is een traditie in Moerkapelle die we hen ook gunnen. Voorzitter, wat onze fractie betreft komt er weer een vreugdevuur komende jaarwisseling.  In onze gemeente kennen we het evenementenbeleid. Inwoners die met initiatieven komen, kunnen door de gemeente worden gefaciliteerd. Bij deze dus de oproep aan de Moerkapellenaren. Kom tijdig met initiatieven voor de komende jaarwisseling. De gemeente gaat geen vreugdevuur organiseren, maar kan deze wel faciliteren. Wel met randvoorwaarden. En wat onze fractie betreft zijn dat de volgende randvoorwaarden:

  1. Op een veilige plaats
  2. Aanwezigheid van gemeente en eventueel politie die de aanwezigen steekproef gewijs controleert op vuurwerk.
  3. Met een uitgiftepunt van eten en drinken zoals tijdens afgelopen jaren
  4. Muziek, maar wel rekening houdend met de omgeving
  5. Inclusief een vuurwerkshow
  6. En een vuurwerkverbod voor de aanwezigen op het feestterrein.

Onder deze voorwaarden, voorzitter, moet het volgens ons mogelijk zijn om weer een leuke en vreugdevolle jaarwisseling met elkaar te hebben. We zijn blij met de toezegging van het college om de raad te informeren over de voortgang van de voorbereiding naar de komende jaarwisseling.

« Terug