
Bijdrage Zomernota
Voorzitter,
Wat smachten we ernaar: constructieve politiek. Het goede doen voor onze inwoners. Politici die de verantwoordelijkheid nemen om goed om te gaan met het geld van onze inwoner, ten behoeve van onze inwoner. We hopen dat we de komende jaren op deze wijze kunnen blijven samenwerken als gemeenteraad en college. Optreden als een betrouwbare overheid. Ook in ingewikkelde omstandigheden. Een Bijbels wijsheid is immers: laat uw ja ja zijn en uw nee nee.
We hebben de achterliggende jaren al behoorlijk veel besluiten genomen en veel gerealiseerd. Daar spreken we onze dank voor uit. We denken aan:
- Het aantal lopende projecten en ruimtelijke initiatieven is enorm, en er worden volop woningen gebouwd; Zuidplas pakt volop de verantwoordelijkheid in de woningbouwopgave!
- Er worden nieuwe scholen en sportvoorzieningen gebouwd.
- Er wordt gewerkt aan lange termijn visies voor het sociaal en maatschappelijke domein en we bekijken wat nodig is op mobiliteit, groenstructuur.
- We zijn aan het verduurzamen, we breiden het elektriciteitsnetwerk uit, we treffen voorbereidingen voor de aanleg van warmtenetten voor de glastuinbouw en voor wijken.
- Stichting ZO! is na de opstartfase geland in de samenleving en wordt steeds beter gevonden. Dit is van grote meerwaarde voor het welzijn van onze inwoners, er is veel ondersteuning beschikbaar en wachtlijsten zijn afgenomen;
- We vangen Oekraïners en vluchtelingen op en hebben tegelijkertijd ook oog voor de portemonnee van hen die dat nodig hebben hier.
- De openbare ruimte ligt er ondanks bezuinigingen netjes bij en op tal van plekken zijn en worden wijken, straten, parken en speeltuinen gerenoveerd.
- De lokale lasten zijn in deze raadsperiode slechts zeer beperkt gestegen, ondanks enorme uitdagingen vanuit afnemende opbrengsten van het rijk.
Voorzitter, zo kan ik nog wel even doorgaan. Als politiek hebben we vaak terecht aandacht voor wat beter zou kunnen. Maar we mogen dankbaar zijn dat er al zoveel goed gaat. We wonen in een land waar simpelweg heel veel goed geregeld is.
Voor nu wil ChristenUnie/SGP nog stilstaan bij een drietal hoofdthema’s:
- Betrouwbare en daadkrachtige overheid: Communicatie/participatie, ondernemers en financiën
- Zorg voor elkaar
- Wonen in groene en veilige dorpen met goede voorzieningen
Betrouwbare en daadkrachtige
Een betrouwbare en daadkrachtige overheid is wat ChristenUnie/SGP betreft vanzelfsprekend. En laat ik het college complimenteren; in de basis is dit ook het geval. Tegelijkertijd is een helder en eenduidige communicatie soms wel een uitdaging, zo lijkt het. Ook het verwachtingsmanagement bij participatietrajecten bijvoorbeeld kan echt wel beter. Trekt het college lering van de evaluatie van elk project?
Ondernemers
Al jaren pleit ChristenUnie/SGP voor het inkopen bij onze lokale ondernemers. Niet voor niets wilde we inzetten op een actie: Koop lokaal. Dit hebben we ook zo opgenomen in het coalitieakkoord. We begrijpen dat de actualisatie van het inkoopbeleid de kansen voor lokale ondernemers vergroot. Een goede zaak die ook mooi aansluit op de actie die we hierop wilden.
Financiën
Bij de Jaarstukken bespraken we de financiën uitgebreid. ChristenUnie/SGP bepleit een degelijk financieel beleid en het verantwoord omgaan met geld van onze inwoners. Ook toekomstige generaties willen een betrouwbare en daadkrachtige overheid!
Maar niet uitsluitend sturen op kille cijfers. We zijn dan ook blij dat het college voorstelt de voor de ChristenUnie/SGP fractie pijnlijke bezuiniging op preventie sociaal domein voor 2026 en 2027 ongedaan te maken, met behulp van tijdelijk extra baten van het rijk voor Jeugdzorg.
Voorzitter ondanks alle inspanningen staat de financiële positie onder druk. Afnemende reserves, weinig zicht op extra inkomsten of winstgevende grondexploitaties, en het meerjarig beeld is nog niet sluitend. Het wordt echt een hele uitdaging om structureel tot maatregelen te komen die weer resulteren in een begrotingssaldo met ruimte voor nieuw beleid.
Wat mijn fractie betreft richten we ons in het laatste jaar van deze collegeperiode op 3 zaken:
1. Begrotingsdiscipline dat wil zeggen geen jaarrekeningen meer met tekorten maar binnen de budgetten blijven. Om dit kracht bij te zetten hebben we samen met de VVD een algemene motie ‘begroting is kaderstellend’ en een specifieke motie die vraagt om duidelijk inzicht in de kosten van arbeidscapaciteit in de financiële documenten (vast personeel en inhuur). Ook die is samengevoegd met een motie van de VVD: Doorontwikkeling…inzicht.
2. Sluitend maken van 2026 én 2027, zodat een nieuw college niet direct het eerste jaar met een in te vullen taakstelling wordt geconfronteerd. Kan het college aangeven hoe de raad in dit proces betrokken wordt? En zijn wij als raad bereid om ook eens nee te verkopen?
3. Versterken van de weerstandscapaciteit
Tot slot voorzitter ten aanzien van Cortelande hebben we gekozen voor een actief grondbeleid, zodat we veel invloed hebben. Maar om aan het stuur te kunnen blijven moeten we ook voldoende weerbaar zijn. En ook voor andere opgaven is het goed om onze weerstandscapaciteit te versterken.
En wij geloven ten aanzien van Cortelande in een behouden aankomst, maar niet in een kalme reis. Daarom hebben wij een motie om in de tijd die voor ons ligt actief te sturen op versterken van de weerstandscapaciteit. PvdA/GL tekent mee!
Zorg voor elkaar
Nabije en liefdevolle zorg is de norm. ChristenUnie/SGP staat daarvoor en blijft daarvoor staan. We zien dat steeds meer mensen schulden hebben. Uiteraard kunnen we lokaal dat probleem niet oplossen, maar wel tegengaan. Bij de begroting voor 2025 dienden ChristenUnie/SGP een amendement in voor de aanpak van armoede. Van dat geld is nog ongeveer €100.000 beschikbaar. Kan de wethouder aangeven hoe dit ingezet gaat worden om armoede en schulden tegen te gaan? En is helder of inwoners deze en andere regelingen al beter weten te vinden?
Voorzitter, de basislijn voor ChristenUnie/SGP is helder: we waken ervoor dat de meest kwetsbare inwoners het hardst worden geraakt bij het maken van keuzes!
Het afschaffen van de HHT (Huishoudelijke Hulp Toelage) vinden we lastig. In de vorige raadsperiode hebben we breed uitgesproken dat we deze toelage graag zouden behouden. Nu moeten nieuwe keuzes gemaakt worden en willen we met pijn in ons hart mee in stemmen. We hebben begrepen dat hier nu door 100 inwoners gebruik van wordt gemaakt. Hierbij doet onze fractie de oproep aan het college om oog te hebben voor de gevolgen van deze bezuiniging en bij de indicatiestelling voor huishoudelijke hulp te beoordelen of hierdoor kwetsbare inwoners niet te hard worden geraakt. Kan het college dat toezeggen?
Beschut werk en garantiebanen: we lezen dat hier net voldoende budget is om de kosten te dekken, maar wel dat deze kosten oplopen. Tegelijkertijd zijn dit inwoners die we graag blijven ondersteunen. Het college geeft hier bij het nieuwe actieplan op terug te zullen komen. Graag geven we nu al aan dat onze fractie hierbij oproept om de trajecten integraal te bekijken, dus ook met het oog op preventie in de andere domeinen (vb. zorg en ondersteuning, armoede, eenzaamheid, et cetera).
Thuiszittende kinderen: dit loopt op! Later dit jaar krijgen we meer inzicht. We krijgen signalen dat kinderen nu soms lange tijd thuis zitten. We willen hier echt scherper op gaan zitten. Wat gaan we concreet doen om thuiszitters en risicoleerlingen bijvoorbeeld meer of sneller te ondersteunen. Vooral ook om erger in de toekomst te voorkomen! Graag een reactie van het college.
Wonen in groene en veilige dorpen met goede voorzieningen
Zuidplas kent vier mooie dorpen en twee buurtschappen met goede voorzieningen. Onze dorpen zijn gelegen in een stedelijke omgeving maar kent een dorpse sfeer en in Zuidplas bepaald laagbouw en groen rond onze dorpen nog altijd het beeld. ChristenUnie/SGP wil deze dorpse kwaliteit behouden en van Zuidplas geen stad maken.
Laadpalen
Het is de verwachting dat het elektrisch autorijden de komende jaren nog toe gaat nemen. En betekent ook wat voor parkeren. Er moeten meer parkeerplaatsen komen met laadpalen. CU/SGP heeft hier vaak om gevraagd, dus u begrijpt dat wij tevreden zijn hiermee. Maar de andere kant willen we ook niet vergeten. Een groot deel van het wagenpark rijd nog gewoon op diesel en benzine etc. En als er te veel parkeerplaatsen met laadpalen komen, specifiek bestemd voor elektrische auto's, dan kan het zo zijn dat voor niet elektrische auto's te weinig parkeerplaatsen beschikbaar zijn. En dan veroorzaken we een parkeerprobleem. Voorzitter, het gaat om de balans, die moet goed zijn. Hoe gaat het college deze balans bepalen? Graag een reactie.
Motie: Groene Zoom > PvdA/GL tekent mee!
De Groene Zoom is een waardevol groen gebied tussen Nieuwerkerk en Capelle, maar de kwaliteit en beleefbaarheid nemen af. Tegelijkertijd zien we dat bewoners en ondernemers met kleinschalige initiatieven het gebied aantrekkelijker en meer open kunnen maken. Daarom vragen we het college om deze initiatieven actief te ondersteunen en samen met de provincie te kijken wat wél mogelijk is en vanuit een "ja, mits"-houding te handelen.
Tegelijkertijd moet de Groene Zoom zijn functie als groene buffer duurzaam kunnen vervullen. Dat vraagt om creativiteit en een duidelijk vervolg, in samenwerking met provincie en Capelle aan den IJssel. Met deze motie geven we het college de opdracht om die koers concreet uit te zetten en mee te nemen in het gebiedspaspoort.
Motie: Moerkapelle-Noord > PvdA/GL tekent mee!
ChristenUnie/SGP bepleit al jaren dat we woningen moeten bouwen voor onze jongeren, gezinnen en ouderen. Voorzitter, we hebben doorbraken nodig. We moeten af van het kruideniersdenken. De schop moet de grond in. Daarom leggen we vandaag een concreet voorstel neer voor een woningbouwlocatie
Momenteel is hier sprake van verspreid liggend glas. Enkele tuinders zijn hier gevestigd en hier is ChristenUnie/SGP ook helemaal niet op tegen. Sterker; we waarderen de tuinbouw juist enorm! Het levert ons veel, maar voor dit gebied kwam uit het werkboek Oostland dat het niet toekomstbestendig is. Uitbreiding is echter volgens het wijzigingsbesluit wel mogelijk. Voorzitter, ruimtelijke ordening gaat over de toekomst en dat gaat om lef. We staan, als het gaat om Moerkapelle Noord, wel op een kruispunt.
We bepleiten woningbouw met een ontsluiting voor Moerkapelle naar het oosten. Het vraagt creativiteit en lef, maar het is nodig om doorbraken te realiseren. Daarom een motie
Voorzitter,
U kent onze visie, we zijn een voluit christelijke partij met een sociaal kloppend hart voor onze medemens en onze gehele samenleving. We nemen onze verantwoordelijkheid in het besef dat we fouten maken. Laten we in alles wat we doen, zoeken naar recht en gerechtigheid, met het welzijn van onze inwoners voor ogen. Tegelijk mogen we beseffen dat ware wijsheid van Boven komt. Daarom wil ik uitspreken dat we als raad in afhankelijkheid van de Heere ons werk mogen doen, biddend om Zijn leiding en zegen. Want zonder de zegen van God is al ons werken tevergeefs. Dankuwel.